Ericson: Älä käännä selkääsi & Kelly: Älä jää pimeään - dekkari


Kaksi "Älä" -dekkaria, joista toinen oli minusta selkeästi parempi. Lisäksi toinen perustuu tositapahtumiin ja haastateluihin.
Pernilla Ericson: Älä käännä selkääsi, 330 s. -  suom.ilm. 2019 - 3. osa Erla-sarjaan / Liv Kaspi  -  perustuu tositapahtumiin - När du vänder dig om 2018 - suomennos: Pirjo Lintuniemi - kansi: Charlotta Paulson - HarperCrime  *********kirjaston kirja

Tämän kirjasarjan yksi teemoista on naisviha, josta tämäkin dekkari kertoo. Kirja perustuu tositapahtumiin, kuten aiemmatkin Ericsonin teokset. Tarina  alkaa sillä, että eräs mies tunkeutuu naisen kotiin ja pahoinpitelee. Mikä järkyttävintä, näyttää siltä, että mies on saanut kutsun naiselta ja tuli vain toteuttamaan tämän fantasiat. Eivätkä tapaukset tietystikään jää tähän...

Erla-ryhmä alkaa tutkia tapauksia. Ryhmässä toimivat eläkkeelle jäänyt rikosprofessori Edith Barry, 69 sekä Rickard Falk, joka oli ollut asemansa hyvin vakiinnuttanut alamaailman "järjestäjä". Mies, joka maineensa mukaisesti pystyi toimittamaan mitä tahansa kelle tahansa, jos toimeksiantajan rahat riittivät. 
Liv Kaspi, poliisi, joka harrastaa brasilialaista jujutsua Ruotsin mestaruustasolla asti. Liv on myös kovin rakastunut, mutta onko kohde väärä?
Mukana myös Aminah Kani, hakkeri ja tietoturvakonsultti, joka on tehnyt töitä niin Säpossa kuin keskusrikospoliisissakin. Lisäksi Aminahilla on laaja hakkeriystäväpiiri, josta on välillä hyötyä. Aminahilla on henkilökohtaisia ongelmia, jotka liittyvät hänen syntyperäänsä.

Tutkimusten ajan Erla-ryhmä yleensä asuu Edithin isossa talossa.

Kirjailija käsittelee hyvin naisvihan eri puolia. Missä kaikessa naisvihaan voikaan törmätä? Mikä järkyttävintä, tämäkin kirja perustuu tositapahtumiin ja haastatteluihin.
Olen pitänyt kaikista Ericsonin dekkareista, sillä ne kirjoitettu hyvin, jopa jännittävästi eikä kuitenkaan liian väkivaltaisesti. Tapaukset nivoutuvat hyvin yhteen ja kiinnostavuus säilyy loppuun asti.
Pidän myös Erla-ryhmän hahmoista, jotka kaikki ovat erilaisia, niin keskenään kuin yleiselläkin tasolla. Tarinassa kerrotaan myös henkilöiden yksityiselämästä, joka sekin on välillä aika jännää.
En kaivannut yhtään tiivistystä, vaan tämä oli hyvä juuri näin, tällainen suositussivumäärä - 330 s. Ainoa pieni asia, jota olisin vähentänyt, on erään henkilön rakkauselämä. Muttei se nyt kovasti haitannut. Ajattelin sitä lähinnä vastapainona rikostapauksille.
Olen pitänyt kaikista kolmesta Ericsonin kirjasta. Ericson hakkaa monen kokeneemman dekkaristin.
Suosittelen lukemaan sarjan alusta, siten on helpompi ymmärtää päähenkilöiden toimia ja ajatuksia.

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta ja Erla-sarjasta:
Kirjailija ja toimittaja Pernilla Ericson asuu Tukholmassa. Kirjailija sai idean Erla-sarjan ensimmäiseen osaan saadessaan paljon palautetta kirjoittamastaan juttusarjasta. Tämän osan kiitoksissa Ericson kertoo: "Kirjani pohjautuvat moniin haastatteluihin ja idea Älä käännä selkääsi -kirjaan syntyi eräästä haastattelusta tietotekniikka-asiantuntija ja videopelaaja Paulan kanssa. Hän kertoi miehistä, joita hänen olemassaolonsa ja menestyksensä ärsyttää niin, että he ovat vihanneet ja uhkailleet häntä savustaakseen hänet pois maailmastaan." 
Uhkailut ja teot olivat "pientä", sillä he murtautuivat lisäksi Paulan tietokoneelle ja tekivät kaikenlaista inhottavaa Paulan nimissä. Kirjassa lisää näistä.
Tämän kaiken kuultuaan Ericson alkoi työstää Älä käännä selkääsi-dekkaria.

*********
Ilmestyneet teokset:
Erla-sarja:  Sinua seurataan 2017    - Löydän sinut  2018 -   Älä käännä selkääsi 2019

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

                                       
Erin Kelly: Älä jää pimeään, 486 s. - psykologinen trilleri - suom. ilm. 2019 - He said / She said 2017 - suomennos: Päivi Pouttu-Deliere - kansi: Jenni Noponen- Gummerus  *********kirjaston kirja

Laura ja Kit ovat auringonpimennysbongareita eli he kiertävät ympäri maailmaa pimennyksien perässä. Tällä kertaa pariskunta menee Cornwallin festivaaleille nähdäkseen täydellisen auringonpimennyksen. Kävellessään alueella Laura löytää lompakon ja etsiessään sen omistajaa törmää miehen ja naisen väliseen väkivaltatilanteeseen. Tämä johtaa oikeudenkäyntiin, jossa vastakkain on todistajan eli Lauran sana ja tekijän eli Jamien sana. Miten oikeudenkäynnissä käy?
Jostain syystä uhri, Beth, alkaa ilmestyä Kitin ja Lauran oven taakse.
15 vuotta myöhemmin Kit ja Laura ovat edelleen yhdessä, mutta ovat muuttaneet nimensä eivätkä käytä ollenkaan somea. Pelko on läsnä. Mitä oikein on tapahtunut?
Kirjassa edetään kahdella aikajanalla: nykyisyydessä ja 15 vuotta sitten. Kertojina ovat Kit ja Laura.

Tarina on ihan hyvä, kun vihdoin viimein päästään asiaan. Minusta alusta olisi voinut reilusti tiivistää näitä auringonpimennysjuttuja. Tuntuu myös kuin kirjoittajalle olisi tullu kiire. Itseäni ärsytti kun tekstissä koko ajan vihjailtiin ja vihjailtiin eikä mitään kuitenkaan tapahdu pitkään aikaan. Loppua kohti parani.

+++++++++
Kirjailija, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja:
Erin Kelly, synt, 1976 / Lontoo

**********
Ilmestyneet teokset:
Suomennokset: Älä jää pimeään 2019
Suomentamattomia löytyy netistä alkaen vuodesta 2010 - mm. Broadchurch 2015 (Suomessakin nähty tv-sarja)

^^^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instassa: #pirittaolen

Kommentit

 1. Olen lukenut Älä jää pimeään ja tykkäsin juuri siitä, että lukijana sain arvuutella tapahtumia. Tykkäsin siis kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea nuo Ericsonin kirjatkin - jollet ole jo lukenut. 😊

   Poista
 2. Hyviä kirjoja. Suosittelen lämpimästi kaikille dekkareitten ystäville.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti