Jaakko Melentjeff: Papin kosto - dekkari, 2. osaOte prologista:
Suljetussa arkussa oli hiekkaa, jotta se kantajista painoi aikuisen miehen verran...

Papin kosto, 392 s.
- 2. ja itsenäinen osa Hukkuneet-kirjaan
- ilmestynyt 2019
- kansi: Mika Perkiökangas
- Atena Kustannus Oy
- kirjaston kirja
Henkilöistä:
Eräs Suomen puolen päähenkilöistä on Paula Korhonen, 54-vuotias keskusrikospoliisin ylikonstaapeli, joka jotenkin tuntee olevansa syrjitty. Paitsi ikänsä suhteen, niin myös sen takia, että paljon nuorempi kollega saa Paulan entisen isomman huoneen ja Paula joutuu muuttamaan "siivouskomeroon". Työntekoa muutto ei haittaa, ja on itse asiassa pieni juttu elämässä. Etenkin kun Paula on "vanhoilla päivillään" onnistunut löytämään itselleen rakkauden.

Paula Korhosen kanssa työskentelee myös lähipomo eli Kati Laine, joka on masentavasti 20 vuotta Paulaa nuorempi. Naisten välit eivät ole parhaat mahdolliset.
Paulan parina on Aki, joka ajaa uudella hienolla hopeanvärisellä Audilla ja pukeutuu muodikkaasti.

Ruotsissa:
"Ukko" eli Håkan Homström, 59, on rikosylikomisario, jolla on alaisenaan mm. Annmari Akselson, 29. Annmarin isä on tuntematon ja äiti on kuollut.  Håkan on salannut Annmarilta tapauksesta jotakin ja tämä kiristää heidän välejään. Edison on hälytetty lomalta kotiin hoitamaan vankilakeissiä.

Lisäksi vielä:
Kalle Nordin työskentelee laajemmin, sillä mies on töissä NORDSAssa. NORDSA on pohjoismaiden poliisiviranomaisten yhteinen vakavan rikollisuuden yksikkö. Toistaiseksi Kalle oli Suomen ja Ruotsin yksikön ainoa ja yhteinen työntekijä, jolla oli lupa rekrytoida Suomeen alainen itselleen.
Kenelle Kalle tarjoaa paikkaa? NORDSA toimii Helsingissä.

Tarina alkaa sillä, että Paula ja Aki saavat käskyn saapua Kyröskoskelle. Sieltä on eräästä mökistä löytynyt vainaja. Kuka on tapettu ja mikä on teon motiivi?

Naapurimaassa puolestaan sarjamurhaaja ja Ruotsin rikkain elinkautisvanki on pahoinpidelty kuolemankieliin. Miten miehen käy, selviääkö hengissä ja kuka on tekoon syyllinen?

Kolmannessa paikassa jotain tapahtuu Puolan ja Ukrainan välisellä rajalla.

Wroclawissa puolestaan kirkkoon astuu mies, joka haluaa ripittäytyä.
- Herra olkoon sinun sydämessäsi, jotta vilpittömin mielin tunnustaisit syntisi.
- Amen. Tunnustan Jumalalle ja sinulle, isä, että olen tehnyt seuraavia syntejä...
Millainenkohan synnintunnustus sieltä mahtaa tulla?

Mikä on Balkanin mafia? Ja kuka olikaan Kolmisorminen mies? Kaksoset, en muistanut googlettamatta heidän rooliaan Hukkuneissa, mutta nyt ovat taas mukana. Missä ominaisuudessa?

Ja loppujen lopuksi miten kaikki rikokset ja tapahtumat liittyvät yhteen, vain liittyvätkö ollenkaan tai vain osin?

Pidin enemmän sarjan ensimmäisestä osasta (Hukkuneet), vaikka siinä(KIN) oli liian paljon henkilöitä. Tässä toisessa osassa Melentjeff tuntuu innostuneen vielä enemmän, sillä kaikkea on ihan liikaa: ihmisiä (poliiseja eri maissa, roistoja eri maissa plus toimittajaa, pappia, ex-jääkiekkoilijaa, sukulaisia, asianajajia jne).

Jokainen luku (65 + prologi ja epilogi) tapahtuu eri maassa tai kaupungissa. Tapahtumapaikkoja on 12 ja ko. kaupunkien sisällä lisää paikkoja.

Liikaa on myös tapahtumia. Runsaat ja nopeat aikajanojen ja paikkojen vaihtelut ovat haasteellisia kirjailijalle, kokeneellekin. Vaarana on, että tarina lähtee rönsyämään ja muuttuu sekavaksi ja lukija putoaa kyydistä. Tarkkaan lukemalla pysyin kärryillä. Kirjailijana olisin keskittänyt tapahtumat esim. vain Pohjoismaihin ja unohtanut Euroopan tapahtumat. Tällöin myös väkimäärä olisi ilahduttavasti vähentynyt ja seurattavuus parantunut. Liika rönsyily aiheutti itselleni myös sen, etten saanut otetta henkilöhahmoista. Paula Korhonen tuli tutuimmaksi, mutta kaikki muut, Aki mukaanlukien, jäivät kovin etäisiksi. Mikä mies tämä merkkivaatteisiin pukeutunut mies on? Entä Edison?
Kirjaa mainostetaan itsenäiseksi, mutta kaipasin myös enemmän kertaamista. Joo, ensimmäisessä osassa kerrottiin asioista ja henkilöistä, mutta kun lukija ei välttämättä muista. Kertausta kaivataan.
Nyt tuntui, että raapaistiin sieltä ja raapaistiin täältä, mutta mihinkään ei pysähdytty. Täytyy myös taas sanoa, että olisin tiivistänyt.

Harmi, olisin halunnut pitää enemmän Papin kostosta, koska kirjassa oli niin paljon hyvää. Kyllä Melentjeff osaa kirjoittaa, kunhan rauhoittuu ja muistaa, ettei sivumäärä ja paljous ole "se juttu".
Kolmatta kirjaa kohti...

P.S. Kirjan nimeä en ymmärtänyt. (En voi spoilaamatta asiasta enempää avautua.)

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta ja kirjoittamisesta:
Jaakko Melentjeff, synt. 1965 Sotkamossa ja asuu Ylöjärvellä. Kirjailija  työskentelee sosiaalityöntekijänä Tampereen kaupungin palveluksessa psykiatrian poliklinikalla. Pyöräilee työmatkansa ja suhtautuu shakkiin intohimoisesti.    (Lähde; Atenan kirjailijasivu)
Melentjeff on sisulla päätynyt kirjailijaksi, monen hylkäämisen jälkeen. Kirjailija oli päättänyt, että yrittää viisikymppiseksi saakka. Jollei siihen mennessä onnistu saamaan kustantajaa, niin antaa olla.
Pari vuotta ennen esikoisdekkarin ilmestymistä tärppäsi. Tosin tarina piti kirjoittaa uusiksi, henkilöt kelpasivat ja Hukkuneet ilmestyi. Kirjailija alkoi kirjoittaa jatko-osaa jo ennen Hukkuneiden ilmestymistä ja niin Papin kosto ilmestyi.
(Lähde: Aamulehti 2017)

**********
Ilmestyneet teokset:
Hukkuneet 2017 -   Papin kosto 2019

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://facebook.com/kirjarouvanelamaa
Instagram: #pirittaolen

Kommentit