Falk: Aleppon kirjuri 2. osa & Salonen: Ontuva mies - lyhyehkösti




Kaksi kotimaista, mutta erilaista dekkaria. Falkin kirjassa tutkitaan mm. kansainvälisen antiikkikaupan rikollista puolta ja matkustellaan Euroopassa.
Salosen dekkarissa puolestaan pysytään pääkaupunkiseudulla ja nähdään miten eläkkeelle jäänyt Zetterman malttaa jättää entisen päivätyönsä. Vai mahtaako sittenkään malttaa?

''''''''''''''''''''''''''''''''

Jari Salonen: Ontuva mies, 366 s. - ilm. 2019 - 4. osa Zetterman ratkaisee -sarjaan - kansi: Vastavalo - Otava *********** kirjaston kirja

Komisario Jukka Zetterman on kuuskymppinen mies, joka on joutunut jättämään poliisin työt ja siirtymään työkyvyttömyyseläkkeelle. Aika kuitenkin käy pitkäksi, joten jotain pitäisi keksiä päivien ratoksi. Ja löytäähän Zeta, mutta samalla veri vetää vanhoihin hommiin.
Kuinka ollakaan, läheinen ihminen on joutunut pahoinpitelyn takia sairaalaan ja Zetterman haluaa tietää kuka on syyllinen.
Samaan aikaan pääkaupunkiseutua kiertää öinen joukkio, joka pysäyttelee yksinäisiä autoja autioilla teillä ja pahoinpitelee kuljettajia. Kolmikolle käy kuitenkin kalpaten ja Zeta on löytävinään yhteyden ystävänsä pahoinpitelyn ja kolmikon välille. Onko Zetterman oikeassa?
Ja kuka onkaan se ontuva mies?

Pidän Zettermanin hahmosta, koska hän on vähän erilainen. Mies ei ole aina väsynyt eikä kittaamassa alkoholia. Kohtelee hyvin ihmisiä ja on avulias. Ja se saituus, siitä pidän.
Leppoisaa luettavaa, ei raakuuksia, ei sinne päinkään. Aika paljon yksityiselämää, enkä vähän liikaa ja muutenkin Salonen on tyylilleen uskollinen. Tuttuja (jo kuluneita) sananparsia viljellään:
- Eteenpäin, sanoi mummo lumessa. Tai: Vanha koira ei valetta hauku. 

Omaan makuuni sananparsia olisi saanut olla vähemmän, sillä Salonen käyttää muutenkin elävää kieltä: Taidan mennä muutamaksi tunniksi potslojoksi.
Plus, että tekstissä on myös monien biisien sanalainauksia. Pientä miinusta annan muutamasta "alkaa laulamaan"-muodosta. Tiedän, että suomen kielen lautakunta on jo muutamia vuosia sitten hyväksynyt ko. muodon, mutta sanoin jo silloin, että minä en tule muotoa koskaan hyväksymään. Muuten on sujuvaa ja lokoisaa tekstiä, jonka parissa kyllä viihtyy. Seuraavaa osaa odotellessa.

P.S. Jari Salonen voisi kertoa Zettermanille terveisiä, että jos astianpesukonetta pyöräyttää vain kerran viikossa, niin hajuja ei tule, jos tiskikoneen luukkua pitää hieman raollaan, hih. 😂

Kirjailija:
Jari Salonen, synt. 1954, kirjailija, mainostoimittaja ja iskelmäsanoittaja
- Zettermanin hahmoa Salonen kuvaa kolmella i-kirjaimella: ikämies, introvertti ja itara. Itaruus valikoitui sen takia, että Salonen halusi Zettermanille jonkun muun ominaisuuden kuin alkoholismin.
(Lähde: TSTV - Kannet auki - kirjailijahaastatteluvideo  28.9.2016.)

[Enemmän Salosesta kolmannen osan yhteydessä (Kätkö) - linkki alinna]

**********
Ilmestyneet teokset:
Zetterman ratkaisee -sarja:
Kuokkavieraat 2016 - Jahti 2017 - Kätkö 2018 - Ontuva mies 2019 - Salonen lupailee viidettä osaa helmikuuksi 2020

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/06/jari-salonen-katko-3-osa.html

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Markus Falk (pseud.): Aleppon kirjuri - 2. osa Tuomas Pyyn ja Carla Contin seikkailuja -
 347 s.  - ilmestynyt 2019 - kansi: Timo Numminen - Otava ************ kirjaston kirja

Tuomas Pyy on 36-vuotias islamilaisen kulttuurin tutkija, kuten on myös Venetsiasta kotoisin oleva Carla Conti. Tutkijat valmistelevat yhdessä pitkää artikkelia, joka käsittelee mm. "Suuren Rauhan Suuraa." Artikkelia varten herra Farady British Librarystä oli neuvonnut parille käyntiä Süleimaniya-kirjastossa Istanbulissa, Turkissa. Matka sopi hyvin, sillä Carlan poikaystävällä Aubrey Greenellä oli antiikkiasiaa Istanbuliin ja niin Tuomas sai myös kutsun lähteä mukaan.
Turkissa Greene matkustaa omille asioilleen ja miten sitten käykään?

Tuomas on alusta pitäen ollut ihastunut Carlaan, mutta tunne tuntuu olevan aika yksipuolinen. Lisäksi Carlan Aubrey-miesystävä on mukana kuvioissa. Mutta, mutta, saahan sitä unelmoida...

Samaan aikaan ja tahtomattaan Tuomas ja Carla sotkeutuvat antiikkiesineiden hämäräkauppoihin ja niin seikkailu vie henkilöitä paitsi ympäri Turkkia, niin myös Kreikkaan ja Venetsiaan.

Korruptio rehottaa, joten kehen voi enää luottaa? Edes ystäviin? Ja mikä tai kuka mahtaa olla Aleppon kirjuri?

Tarinassa mennään maasta ja kohteesta toiseen ja aika usein, ehkä liikaakin, tulee matkakirjafiilis:
- Matkan varrella näemme lisäksi Scrovegni-kappelin - siellä on Giotton maalauksia - ja il Prato -aukion, Kolmas Padovan nähtävyyksistä, Pyhän Antoniuksen basilika, jää hiukan sivuun.

Ja sivuun jää välillä kyllä itse rikostarinakin, mutta eipä sen väliä, sillä kyllä aloitettu juoni säällisesti lopetetaan. Jotkut "matkakuvaukset" olivat kyllä mielenkiintoisia, etenkin kun oletan, että niillä on todellisuuspohja. Googletin huvikseni erään tarinassa mainitun maalauksen, josta sanottiin, että se on varastettu, eikä sitä ole tähän päivään mennessä löytynyt. Näin todellakin on käynyt ja taulukehykset ovat edelleen seinällä. Eri paikkojen yksityiskohtia (katuja yms.) oli vähän liikaa, ainakin minulle.

Kirjan takakannessa sanotaan että puolet tarinasta on Dan Brownia ja toinen puoli Indiana Jonesia. Hm. Onneksi tässä dekkarissa ei ollut ainakaan niin paljon pariskunnan ja roistojen välisiä takaa-ajoja kuin Brownin kirjoissa.
Kaikkiaan luettava ja mielenkiintoinen dekkari, omanlaisenaan pidin.

P.S. Pientä huumoriakin löytyy: Pyy tai Byy tai Phyy tai Pye.
Tämä kolahti minuun sen takia, että omasta nimestäni olen nähnyt niin kovin monta eri versiota.

++++++++++

Kirjailija: Markus Falk = aviopari Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila, synt. 1958 & 1963
Jaakko Hämeen-Anttila on paitsi kirjailija ja kääntäjä, myös arabian kielen ja islamin tutkimuksen professri, joka toimii professorina Edinburghin yliopistossa.
Virpi Hämeen-Anttila on suomalainen tutkija, suomentaja, kuvittaja, kääntäjä ja kirjailija.
Yhteensä pariskunta osaa montaa kieltä normikielien lisäksi. Virpi suomentaa mm. sanskritista, bengalista, hindistä jne. Jaakko puolestaan osaa mm. arabiaa, kreikkaa ja persiaa.

***********
Ilmestyneet teokset (ja niitä on paljon. Kannattaa googlettaa, jos kiinnostaa):
Markus Falk:
Profeetan soturit 2018 - Aleppon kirjuri 2019

Jaakko Hämeen-Anttila on julkaissut lisäksi mm. useita islamista kertovia teoksia.
Virpi Hämeen-Anttila on julkaissut aikuisten ja nuorten romaaneja sekä rikossarjaa Karl Axel Björkin tutkimukset.
+ muutamia muitakin yhteisteoksia kuin rikossarja.

^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://facebook.com/kirjarouvanelamaa
Instassa: #pirittaolen

Kommentit

  1. Molemmat kirjat vasta luettu ja ilolla voin todeta, että olivat miun maun mukkaisia.
    Niin erilaisia ja siksipä ilo olikin sitä suurempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Kiva, että on niin erilaisia dekkaristeja👍❤️

      Poista

Lähetä kommentti