Minna Rytisalo: Rouva C.

Mutta rakkauden kestävyys riippuu tunteen syvyydestä ja esteettömästä luonnonmukaisesta kehityksestä, ynnä myöskin rakastavan persoonallisuudesta.
(Ote Minna Canthin kirjeestä Aleksanteri Järvenpäälle 14.6.1890)

367 s. - ilmestynyt 2018 - Gummerus - kirjaston kirja

Oli tilaisuus lukea kirja vasta ihan vuoden lopussa ja mietin silloin, että kirjoittaisinko tästä koska Rouva C:stä oli jo kirjoitettu niin paljon. Päätin sitten kuitenkin raapustaa jotain...jotain pientä... koska teos ansaitsee sen.
Poikkeuksellisesti kerron tämän kirjan kohdalla myös juonesta tai oikeammin niistä historiallisista faktoista, jotka ovat tiedossa ja joista kirjassakin puhutaan.

Kirjan tarina alkaa kun nuori Minna Johnson lähtee järvikaupunkiin opiskelemaan opettajaseminaariin. Isä olisi halunnut Minnan jäävän perheen omistamaan kauppaan apulaiseksi ja menevän naimisiin kaupassa työskentelevän Jaakobin kanssa ja myöhemmin jatkavan kauppaa isän jälkeen. Jo silloin Minna oli itsenäinen nuori neiti, joka halusi päästä elämässään eteenpäin ja valmistua kansakoulunopettajaksi.
- Tätä hän oli halunnut. Tämän takia hän oli itkenyt ja tämän takia taistellut, tehnyt hakemuksen omin päin, kirjoittanut aineen kertomatta kenellekään ja hankkinut suosituskirjeet salaa.

Seminaarin rehtorilla on suuria ajatuksia:
- Rehtori Cygnaeuksen idea oli koko kansan koulu, jossa oppia ja sivistyksen valoa saisi niin tyttö kuin poika, yhtä lailla renki kuin säätyläinen. ...ja opetusta pitää antaa omalla kielellä, suomeksi.

Ferdinand Canth olisi halunnut lääkäriksi, mutta muutaman lääketieteen kurssin jälkeen Canth toteaa ettei rahaa opintoihin ole riittävästi. Siispä mies jäi seminaariin luonnontieteen lehtoriksi, ja hylkäsi ajatuksen lääketieteestä.

Opettaessaan seminaarissa Ferdinand kiinnittää heti huomiota Minnaan, joka näyttää olevan koko seminaarin etevin opiskelija fysiikassa, eikä maantiede tai eläinoppikaan tuottanut vaikeuksia. Lisäksi neidillä oli kauniit silmät ja älykäs otsa.

Minna ystävystyy kauniin Flora Saveniuksen kanssa, joka iskee silmänsä lehtori Canthiin ja kieltää Minnaa rohkaisemasta miestä millään tavalla. Minna ei mielestään rohkaise. Luonto on kuitenkin määrännyt toisin, sillä Canth on ihastunut Minnaan, jota myöhemmin kosii, mutta saa tältä kieltävän vastauksen.

Flora ihailee ja matkii Minnaa ja jopa hankkii samanlaisia vaatteita ja menee myöhemmin myös naimisiin seminaarin lehtorin kanssa. Elämän kulku ja ajatukset kuitenkin erottavat naiset toisistaaan ja lopulta ystävyyskin katkeaa, lopullisesti.

Minna päätyy ajallaan kuitenkin Ferdinand Canthin puolisoksi, joskin rakkautta tuntuu olevan enemmän aviomiehellä. Minnan tarkoitus oli jatkaa opiskeluita, olla ensimmäinen avioliittossa oleva opiskelija. Ajatus ei kuitenkaan lopulta tuntunut hyvältä: oppilas ja opettaja, aviovaimo ja aviomies. Niinpä Minna lopettaa seminarin ja jää kotiin.
- Ei tämä ollut huono vaihtoehto, tämä oli hänen oma valintansa...

Avioliitostakin on epäilyksiä:
- Mitä jos Ferdinandin kiharan tukan alla olisikin sianharjasta ja silittävät kädet kouraisisivatkin ikävästi, yllättäen? ...Olisiko pakko tarttua neulaan ja lankaan ja leivontakulhoon, pitäisikö pitää suunsa kiinni ja mietteensä sisällään? ...Toisiko sormuksen kahle turvaa?
Ferdinand oli luvannut::
- Olen sinulle hyvä...Joidenkin mukaan vaimo on miehensä alamainen mutta minä vannon, että olen sinulle hyvä.

Niin alkaa avioliitto, jossa Minnalla on omat synkät hetkensä, mutta aviomies luottaa tulevaan. Ferdinand ei kahlehdi vaimoaan, joka välillä miettii toimiiko liian itsekkäästi. Minna saa aikaa kirjoittamiseen, niin yhdessä miehensä kanssa kuin yksinkin. Tuli myös talon rakentamisen hetki.
- Piirrä meille talo, mies sanoi...Piirrä talo jossa on lämmin lattia, piirrä suuri keittiö ja hyllyille kuparipannut, piirrä seinäpaperit ja vuoteisiin pehmeät peitot.
Ja Minna piirsi.

Tulee myös aika jolloin Ferdinand sairastuu ja alkaa järjestellä asioita.
- Hän ei ollut kertonut Minnalle kaikkea. Toivoa paranemisesta ei juuri ollut. Niinpä Ferdinand alkaa järjestellä asioita kuoleman varalta, jotta Minna sitten pärjää. 
Lisäksi heille on tulossa taas lapsi. Minna miettii, miten pärjäisi yksin seitsemän lapsen kanssa. Ja pärjäsihän Minna.

Rytisalo on kirjoittanut kirjan vahvasta ja itsenäisestä naisesta. Kirjan avioliiton rakkaudesta ja vaikeuksista. Kirjan perheestä, jossa on seitemän lasta. Kirjan ystävyydestä, joka voi alkaa, katketa, alkaa uudelleen ja päättyä lopullisesti. Kirjan toisenlaisista naisista. Naisista, jotka alistuvat miehen käskyvaltaan. Kirjan miehestä, joka tarkkailee voimistelevia seminaarin neitejä toimiston ikkunasta, ja joka kansliassa lähentelee naisopiskelijoita. Kirjan perheen välisistä suhteista.
Kirjan, jossa Rytisalo onnistuneesti pujahtaa Minna Canthin pään sisälle. Kukaan ei todella tiedä tarkasti mitä  henkilöt ja etenkin Minna Canth on oikeasti ajatellut, mutta hyvin todelta tuntuu. Kaunista tekstiä hyvin kirjoitettuna, mitä muuta voi hyvältä romaanilta odottaa. No, jatkoa tietysti, mutta Rytisalo on sanonut että Minna Canthin tarina loppu tähän. Ehkä hyvä niin.

Rouva C voitti Aamulehden Tulenkantaja-palkinnon 23.3.2019. Hienoa, onnea! Lisäksi kirja on voittanut Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon parhaan kirjan kategoriassa.

Rytisalon jälkisanoista:
Minna Canth istui pöydän ääressä Minna Rytisaloa vastapäätä ja antoi Rytisalon tehdä tekstiin omat valintansa.. Ilme oli tiukka mutta silmissä kimalsi ilkikurinen hymy. Joimme kahvia. Kyllä me toisemme tunnistimme.

P.S. Tekstissä mainitut Madeleine-leivokset ovat simpukankuoren muotoisia pikkuleivonnaisia, jotka maustetaan voisulalla ja sitruunankuorella. Ranskalainen kirjailija Marcel Proust teki Madeleine-leivoksista maailmankuuluja romaanissaan "Kadonnutta aikaa etsimässä".
(Lähde: Valio)

+++++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Minna Rytisalo, synt. 1974 Sodankylässä ja asuu Kuusamossa. Rytisalo on paitsi kirjailija, myös äidinkielenopettaja. Harrastuksina kuntosali, pilates ja mökkeily. Kirjailija on saanut etunimensä Canthin mukaan. Äidillä oli muu nimi mielessä, mutta isoäidin ehdotus voitti. Minna Rytisalo on lukenut paljon lapsesta alkaen ja haaveili jo nuorena kirjan kirjoittamisesta. Tarvittiin kuitenkin ensin lisää ikää, hyvää palautetta saanut kirjablogi ja kannustava isä ennen kuin ensimmäinen romaani, Lempi, syntyi.
Rouva C:tä varten Rytisalo kävi läpi Canthin teokset ja perehtyi Minnan elämään mm. vanhojen kirjeiden kautta. "En halunnut kirjoittaa sankaritarinaa vaan kurkistaa sen patsaan sisään, joka Canth on." sanoo Rytisalo.
(Lähde: Yle/kirjailijat 9/2018)

++++++++++++
Ilmestyneet teokset:
Lempi 2016 - Rouva C. 2018

Minna Rytisalon kuvan otin Akateemisessa kirjakaupassa syksyllä 2018

--------------------------------
Ulrika Wilhelmina os. Johnson eli Minna Canth  (1844 - 1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Minna oli naimisissa luonnontieteen lehtori  Johan Ferdinand Canthin (1835 - 1879)  kanssa ja heille syntyi 7 lasta.
Minna Canth on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on saanut oman liputuspäivän, 19. maaliskuuta.
Pääteokset: Työmiehen vaimo 1885 - Hanna 1886 - Kovan onnen lapsia 1888 - Kauppa-Lopo 1889 - Papin perhe 1891 - Anna Liisa 1895
(Lähde: Wikipedia)


Kommentit