Ildefonso Falcones: Maan perilliset - kauno - jatkoa Meren katedraaliin


941 s. suom. ilm. 2018 -
  Los herederos de la tierra 2016 - 
suomennos: Satu Ekman
Bazar

- kirjaston kirja

Ildefonso Falcones, synt. 1960 Barcelonassa, jossa myös asuu.
- kirjailija, asianajaja




Barcelona 1387
Lähes kaikki olivat vaiti, katsoivat vuoroin toisiaan ja vuoroin ankaraa aallokkoa. Mahtava kolmenkymmenen airorivin kaleeri oli joutunut sään armoille...
...kaksitoistavuotiaalla Hugolla oli ruskea tukka, likaiset kädet ja kasvot, suttuinen, polvipituinen paita ja terävä katse, joka oli nyt porautunut kiinni kuninkaallisen laivaston kaleeriin.
Kirja on jatkoa Meren katedraali -kirjalle, jossa Arnau Estanyolin kohtalo oli kietoutunut yhteen Santa Maria del Marin kirkon vuosikymmeniä kestävien rakennustöiden kanssa.

Teos alkaa vuodesta 1387. 12-vuotias Hugo Llor on otettu töihin telakalle, jossa oli paljon Kataloniaan pakkotyöhön vangittuja genovalaisia, ja heidän rautapallojaan kannattelivat Hugon kaltaiset nuorukaiset. Hugon toiveena olisi valmistua laivanrakentajaksi. Oli herra Arnau Estanyolin ansioita, että Hugo oli päässyt telekalle töihin.
- Arnau Estanyolin tiesivät kaikki; hänen elämäntarinaansa ihailtiin, ja vanhempi sukupolvi kertoi yhä hänen työstään killan ja sen jäsenten eduksi.

Santa Maria del Marin kirkko on valmistunut ja Hugo kiertää keräämässä rahaa kirkon köyhäinlippaaseen Arnaun kanssa. Arnau siis liittyy edelleen Hugon elämään.

Kirjan kantavana teemana on Hugo ja tämän rakkaudet, pettymykset, ystävät, luullut ystävät, ja eri työpaikat. Eletään yhteiskunnassa, jossa uskonnoilla on erilainen valta. Kristityt ja juutalaiset vihaavat toisiaan. Eletään yhteiskunnassa, jossa taistellaan myös poliittisesta vallasta. Eletään yhteiskunnassa, jossa köyhä on arvoton, vääräuskoinen saattaa hetkessä menettää henkensä ja eletään juonitteluiden yhteiskunnassa.
Miten Hugo selviää tässä maailmassa? Saako kunnon ammatin? Löytääkö rakkauden?
Kirjan kertomus loppuu vuoteen 1423.

Kirja ei ole helppoa luettavaa. Hugon tarina on mielenkiintoinen, mutta suuri osa tekstistä käsitteli uskontoja (kristityt, juutalaiset, uuskristityt), poliittisia kähmintöjä, hallitsijamuutoksia, pohdintoja.
 Oli kuninkaita, paaveja, vastapaaveja, nunnia, papistoja, konklaaveja, suurmestareita jne. jne. Liikaa sukulaissuhteita. Liikaa, aivan liikaa nimiä:
- Paikalla oli Tolosan kardinaali, Tarragonan arkkipiispa, Vicin, Elnan, Barcelonan, Urgellin, Gironan ja Tortosan piispat, Montesan ritarikunnan suurmestari ja Sant Cugat del Vallé sin, Ripollin, Montserratin, Santes creusin, Banyolesin, Estanyn, Solsonan ja Sant Pere de Rodesin luostarien apotit sekä paljon muita korkea-arvoisia uskonmiehiä.
Tarpeellisia nimilistojako?

Kaikkea tällaista oli omaan makuuni vähän liian paljon, koska kuitenkin kuvittelin lukevani historiallista romaania, en historian tietokirjaa.
Vaikka viiniasiat ovatkin mielenkiintoisia ja itselleni vieraita, niin mielestäni olisi voinut supistaa myös siltä saralta: viininviljelyä, viinin valmistusta ja kaikenlaisia viiniin ja viinaan liittyviä yksityiskohtaisia asioita.
- Hän kaatoi heille Vilatortan reuna-alueen juomaa, Dolçan erikoisviiniä, jota hän sakan poistamiseen ja kirkastamisen jälkeen oli säilönyt tynnereihin. Tynnyrin pinnan hän oli tiivistänyt paksulla kerroksella pien, hartsin ja talin sekoitusta.

Kaikesta oheismateriaalista huolimatta Hugon tarinaa pystyy kyllä hyvin seuraamaan ja olihan tämä kiinnostava ajankuvaus, jos jaksaa lukea pääteeman ohella näin paljon "sitä muuta". Jos ajattelen Maan perillisiä historallisena romaanina, niin olisin tiivistänyt isolla kädellä.
Täytyy tunnustaa, että olin vähän pettynyt Maan perillisiin. Pidin kolmesta edellisestä kirjasta, etenkin Meren katedraalista. Tosin sen lukemisesta on jo kymmenkunta vuotta, joten sisältöä en kunnolla muista. Meren katedraalia kirjailija kirjoitti viisi vuotta, kauankohan tähän meni aikaa? Taustatyö on ainakin tehty.

P.S. Mikähän Falconesin oikea syntymävuosi on, sillä kirjan liepeessä on 1960, Wikipediassa 1959 ja kolmannessa paikassa oli 1958?

+++++++++++
Ei kirjailijatietoja.

************
Suomennetut teokset:
Meren katedraali 2008 - Fatiman käsi 2010 - Paljasjalkainen kuningstar 2014 - Maan perilliset 2018 (= jatkoa Meren katedraaliin)



Kommentit