Sara Blædel: Kadonnut nainen, dekkari - 9. suom. osa

320 s. - suom. ilm. 2018 - 
6. suomennos ja päätösosa -
Kvinden de meldte savnet 2014
- suomennos: Virpi Vainikainen
Karisto

E-kirja kustantajalta, kiitos.

Sara Blædel, synt. 1964 Kööpenhaminassa.  
Asuu New Yorkissa.
 - Kirjailija, joka on ennen pyörittänyt omaa skandinaavisiin dekkareihin erikoistunutta kustantamoa.

Ote prologista:
Oksia katkeilee jalkojen alla kun hän tunkeutuu syvemmälle tiheikköön. Hämärä ja sade sulkevat hänet syliinsä, vesi valuu nahkatakilta. Keittiössä on valot, parissa huoneessa myös. Nainen seisoo tiskialtaan ääressä ikkunan lämpimässä valossa...

Mitä sitten tapahtuu??

Kadonnut
nainen päättää Louise Rickistä kertovan 9-osaisen sarjan. Sarjan, josta on suomennettu vain 6 osaa, miksiköhän? Ensimmäisen osan puuttumisen vielä voin ymmärtää, mutta miksi välistä 5-6 -osat on jätetty kääntämättä?

Louise Rick on poliisina etsintätoimen osastolla. Louisella on jonkinmoinen suhde kollegansa Eik Nordstrømin kanssa. Miehen, joka on hieman erikoinen ja joka saattoi joskus häipyä omille teilleen.

 - Louise oli jo alkanut luulla tuntevansa Eikin. Sitten käy ilmi, että oikeasti mies onkin ollut syvästi onneton.
Eik oli muuttanut 17-vuotiaana kotoaan, eikä ollut sen jälkeen pitänyt paljoakaan yhteyttä vanhempiinsa.
Kaikenlaisia ongelmia miehellä on ja on ollut, joten pystyyköhän tämä tekemään  kunnolla edes työtään ja miten suhteen käy?

Lisäksi Louisella on huollettavanaan ja mietittävänään teini-ikäinen ottopoikansa Jonas, joka käy sisäoppilaitosta.

Palatakseni tarinaan, kuka on kirjan prologissa vaaniva nahkatakkinen henkilö? Ja onko jotain tapahtumassa? Nyt? Myöhemmin?

Paljastuu myös, että vuonna 1996 Eik oli ollut ulkomailla, jossa oli tavannut naisen, joka mystisesti tuolloin katosi. Vuodet kuluivat eikä naisesta kuulunut mitään, kunnes...
Liittyykö Eik millään muulla tavalla tapaukseen kuin että oli tavannut naisen?

Lisäksi Tanskassa ja Englannissa on tapahtunut kuolemia, joissa on samankaltaisia piirteitä, joten mahtavatko teot ja muinoin kadonnut nainen liittyä yhteen?

Camilla Lind on Morgenavisenin toimittaja ja Louisen ystävä. Camilla haluaisi kirjoittaa jutun kadonneesta naisesta, mutta toimituspäällikkö Høyer on epäilevällä kannalla.
- Siinä tapauksessa teen sen omalla ajallani.
Myös matkat Camilla sanoo hoitavansa itse.

Louisella on työtoverinaan Olle, joka on virkaiältään etsintätoimen vanhin työntekijä, ja hänen reipas asenteensa koetteli aika ajoin sietokykyä. Olle oli piirtänyt osaston jokaisesta työntekijästä oman sarjakuvahahmon, ja Louisen oli vaikea suhtautua vakavasti aikuiseen mieheen, joka nörtteili sarjakuvien kanssa..
Olle osoittautuu kuitenkin kelpo poliisiksi.

Keitä sitten ovat Valvojavaimot, joihin tutkijat törmäävät? Mitä nämä vaimot mahtavat tehdä?

Louise alkaa tutkia vuoden 1996 katoamista törmäten samalla kuolemantapauksiin, sekä sveitsiläiseen pankkitiliin, jossa on rutkasti rahaa. Kuka tilin omistaa ja mistä huomattavat tilillepanot ovat peräisin? Näissä riittää Louiselle tutkimista niin Tanskassa kuin Englannissakin.

Kirja rakentuu nykyisyydestä sekä vuoden 1996 tapahtumista. Tarinassa ei paljoa selitellä menneitä, vaan oletetaan, että lukija on lukenut edellisetkin osat. Toisaalta se on ymmärettävää kun kyseessä on jo 9-osaisen sarjan päätösopus.
Lukiessani ajattelin, että kirjailijalta ovat paukut loppuneet tämän lopetusosan kohdalla. Pidin enemmän alkupään kirjoista ja nyt tuntui kuin Blædel olisi halunnut äkkiä päästää kirjan näpeistään. Juonia olisi voinut vielä kehittää ja monimutkaistaa. Lopun ratkaisut olivat myös liian "helppoja", mutta okei, olihan sarja saatava jollakin tavalla päätökseen. Kokonaisuutena keskinkertainen dekkarisarja, mutta ei sen enempää.
Blædelia pidetään Tanskan dekkarikuningattarena, hm.

Laineet löivät kallionlohkareisiin ja heittivät vaahtoa korkealle ilmaan. Hän puristi pullonkaulaan painettua limetinviipaletta ja työnsi sen sitten pulloon. Sitten hän veti syvään henkeä ja haistoi meren.

++++++++++++++

Pari sanaa kirjailijasta:
Sara Blædelia pidetään Tanskan dekkarikuningattarena, sillä hänen kirjojaan on julkaistu 37 maassa ja myyty yli miljoona. Kirjailija on kamppaillut dyleksian eli lukivaikeuden kanssa, mutta kirjat ovat olleet pakotie.

*************
Suomennetut teokset:
Louise Rick-sarja: Osa. 2: Nimimerkki Prinsessa 2013 - Osa 3: Vain yksi elämä 2014 - Osa 4: Hyvästit vapaudelle 2015 - Osa 7: Unohdetut tytöt 2016 - Osa 8: Uhrilehto 2017 -  Osa: 9: Kadonnut nainen 2018 - Osa 10: Tyttö puun alla 2020 (edit)

Sarjasta suomentamatta: 1. osa: Grønt støv 2004    -   5. osa: Hævnens gudinde 2009   -   6. osa: Dødsenglen 2010

EDIT: Tämän osan kohdalla kerrottiin, että olisi päätösosa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kirjailija on päättänyt kirjoittaa sarjalle jatkoa. Tyttö puun alla ilmestyi syksyllä 2020. Näinköhän vielä tulee lisää?

#kirjarouvamatkustaajalukee

Kommentit