352 s. - suom. ilm. 2018 -
5/8 osa Jimmy Perez/Shetland-sarjaan
ja toisaalta 1. osa uuteen Shetland-tapahtumasarjaan
Dead water 2013
- suomennos: Annukka Kolehmainen
- kansi: Andy & Michelle Kerry/Trevillion Imagines
Karisto
Arvostelukappale kustantajalta, kiitos!
Ann Cleeves, synt. 1954 Herefordshire/Yhdistynyt kuningaskunta ja asuu West Yorkshiressa
- kirjailija
Jimmy Perez pysähtyi hetkeksi hengähtämään ja katsoi merta. Tyynen, levollisen päivän valo suodattui korkealla purjehtivien pilvien lomasta ja sai veden hohtamaan metallinharmaana.
Sarjan päähenkilö Jimmy Perez on syntyperäinen shetlantilainen, vaikkei ulkonäöltään olekaan paikallisen näköinen. Perezillä on mustat liehuvat hiukset, parransänki, tummat silmät ja oliivi-iho.
- Legendan mukaan Perezin esi-isä oli pelastunut Espanjan armadan El Gran Grifon -alukselta, joka oli haaksirikkoutunut Fair Islelle.
Perez kärsii masennuksesta ikävän henkilökohtaisen tapahtuman vuoksi ja työskentelee sen vuoksi osa-aikaisesti.
- Edelleen lääkärin valvonnassa.
- Kykeneekö hän tähän? Rikostarkastaja kuulosti epävarmalta.
Perez on kuitenkin arvokas lisä tutkimukselle, sillä miehellä on hyvä alueiden ja paikallisväestön tuntemus ja osaa käsitellä väkeä oikein.
Sitten tarinaan:
Aithin venesatamasta löytyy ruumis, jonka löytäjä on yleinen syyttäjä Rhoda Laigh. Sinkkunainen, jota kutsutaan Rautaneidoksi ja joka soutaa Aithin veteraaninaisten joukkueessa. Nainen, joka on ollut Edinburghissa lakimiehenä ja josta kulkee kaikenlaisia juoruja, joista ei tosin piittaa rahtuakaan. Nainen, joka ei halua ketään istumaan autoonsa. Nainen, joka on tarkka ulkonäöstään ja vähän muidenkin ulkonäöstä.
Voisiko yleinen syyttäjä liittyä murhatapaukseen muutoin kuin ruumiin löytäjänä?
Rikostutkimuksia johtaa uusi rikoskomisario Willow Reeves. Pitkä ja hontelo, pitkätukkainen ja meikitön nainen, joka pukeutuu huolimattomasti. Mutta ei anneta ulkonäön pettää. Nyt Reevesillä olisi tilaisuus osoittaa kykynsä, mutta pärjääkö ilman Jimmy Pereziä - tuskin.
Reevesiä auttaa myös itsestään kovin epävarma Sandy Wilson, josta usein tuntuu, että hänet jätetään tahallaan tutkimuksissa ulkopuoliseksi tai lähetetään hoitamaan toisarvoisia tehtäviä. Onko näin?
Shetland Timesin toimittaja Jerry Markham puolestaan oli tullut saarelle, paitsi tapaamaan vanhempiaan, niin myös kirjoittamaan juttua kaasusta.
- Taustoittavan artikkelin siitä, kuinka saarilla panostetaan energiantuotantoon. Hän aikoi myös tutustua tuulivoimaloihin ja alustaviin suunnitelmiin sähkön viemisestä pääsaarelle.
Saarella on käynnissä Voimaa vedestä -hanke, jolla on tietysti vastustajia.
- Pieni porukka, joka pistää nenänsä joka asiaan. Ihmisiä, joiden mielestä me pilaamme Hvidahusin ympäristön, kun perustamme sinne voimalaitoksen ja otamme sähkön talteen.
Mikä osuus tarinassa on Voimaa vedestä -kannattajilla ja vastustajilla? Ja liittyvätkö nämä porukat jotenkin rikoksiin?
Sarjan kirjat ovat olleet makuuni hieman liian hidastempoisia, niin tämäkin. Kaipasin maisemakuvauksia, edes.
- Kaikkialla näkyi vettä: merta, merenlahtia ja pikkuisia järviä.
Pidän enemmän tv-sovituksista, joissa saa nauttia myös kauniista maisemista.
Parin henkilön tv-hahmot ovat erilaisia kuin kirjoissa: Jimmy Perez (Douglas Henshall) ei ole ulkoisesti yhtään samannäköinen kuin kirjassa. Sandy Wilson (Steven Robertson) istuu ulkoisesti rooliinsa, muttei ole tv:ssä yhtä nössö kuin kirjassa. Moragin rooli tässä kirjassa on mitätön, lähes vain maininta. Lisäksi Duncan Hunterin tytär Cassie, jota Perez sattuneista syistä myös hoitaa, on tässä kirjassa vasta 7-vuotias. Hidassoutuisuudestaan huolimatta aion lukea loputkin sarjan osat.
Ei siis ollut kukkasia hallan käpristetttäviksi. Ei kuihtuvia terälehtiä tuulen puhallettaviksi.
P.S. Huomasin lukiessani, että tapahtumapaikkakartta olisi ollut hyvä. Olisin paremmin hahmottanut välimatkat yms. Missä ovat mm. mainitut Fetlarin, Samphreyn, Biggan ja Yellin saaret ja paljonko niiden väliset välimatkat ovat.
Shetlanninsaaret eli Shetlanti on Skotlantiin kuuluva saariryhmä Ison-Britannian saaren pohjoispuolella Pohjanmeressä (mantereesta 210 km) . Saariin kuuluu yksi suuri ja kymmeniä pieniä saaria. Lippu on kuin Suomen, mutta värit vain toisinpäin.
++++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Ann Cleeves kertoo aloittaneensa kirjoittamisen koska asui paikassa, jossa ei ollut muuta tekemistä. Ann asui tuolloin miehensä Timin (1951-2017) kanssa jollain suojelualueella/luonnonpuistossa yms. Tim oli innokas lintubongari, joten ehkä siksi linnuja esiintyy Cleevesin kirjoissa.
Kirjailija on kirjoittanut 30 vuodessa 30 kirjaa, aika hyvä saavutus.
(Lähde: Ann Cleevesin kotisivut)
***********
Suomennetut teokset:
Shetlanti-sarja: Musta kuin yö 2007 - Valoisat illat 2008 - Punaista tomua 2009 - Sininen sarastus 2010 - Mykkä vesi 2018 (sarjasta tulossa 8-osainen, mutta Mykkä vesi aloitti uuden tapahtumasarjan)
Vera Stanhope-sarja: Kuolonkukkia 2012 Kuolemanhiljaisuus 2013 - Viiltoja 2014 - Satamakatu 2015 - Yöperhoset 2016 - Merilokki 2018
Cleevesiltä on ilmestynyt myös muutamia suomentamattomia sarjoja: George and Molly- ja Stephen Ramsey-sarjat plus muutama erillinen kirja.
#kirjarouvamatkustaajalukee
Kommentit
Lähetä kommentti