Terje Bjøranger: Viivakoodi - ensimmäinen suomennos - hyvä



351 s.  -  suom. ilm. 2018 -
ensimmäinen suomennos
Barcode 2017
- suomennos: Jonna Joskitt-Pöyry
- kansi: Tommi Tukiainen
Like Kustannus Oy

- kirjaston kirja 

Terje Bjøranger, synt. 1959
kirjailija, järjestäytyneen ja vakavan
rikollisuuden yksikön syyttäjä





"Minä en saa henkeä..."
Tyttö käänsi varovasti päätään ja katsoi autiota parkkipaikkaa samalla kuin kuuli oman äänenssä.
"En saa henkeeä..."

Näin henkeäsalpaavasti alkaa Viivakoodi, kirjailijan ensimmäinen suomennos, jossa päähenkilönä on rikostutkija Charles Robertsen. Mies, joka ei edes pelaa golfia ja jolla on elämässään vain työ ja jolla on selässään kulunut kotkatatuointi ja joka pienenä olisi halunnut turkismetsästäjäksi.

Mies on juuri juhlinut mökillään 45-vuotispäiviään  työtovereidensa kanssa, juhlijat ovat lähteneet ja Charles kaipaisi loiventavaa Tuboria ja paria päänsärkypilleriä. Lääkeiden lisäksi ulkoilma tekee hyvää ja mies suunnittelee ruuanlaittoa ja päiväunia, kunnes...puhelin soi.

- Hän luikahti partioiden pystyttämän ulkoeristyksen nauhan alta ja käveli kohti vihreää, lommoista jätelavaa, joka komeili kevätillassa kuin näyttävästi valaistu tilataideteos...Charles kiipesi alumiinitikkaille ja katsoi kuollutta xxx:ää,  jonka yllä oli poliisin virkapuku ja rinnassa tosi iso tatuointi

Tapausta alkavat tutkia myös tatuoitu, kaljupäinen konstaapeli Lennart Lamberg, jolla oli kehonrakentajan vartalo sekä söpö, vaalea ja melkein liian mukava Mia Bjørnsson. Mialla on ajopelinä hieno punainen Ducat-moottoripyörä.
Charliella on apuri myös lain toisella puolen, tiedonantaja, nykyään ammattirikollinen Norjan alamaailman kovimmassa liigassa. Miehillä on yhteistä menneisyyttä, mutta mitä?

Tutkittavaksi tulee myös eräs itsemurha, joka osoittautuu sen verran erikoiseksi tapaukseksi, että kiinnostus herää. Lisäksi valvontakameroiden kuvista selviää uhrin henkilöllisyys, joka yllättää poliisin. Edelleen, uhri on ennen kuolemaansa näkyvästi piilottanut kirjekuoren erään roska-astian taakse. Mitä kirjekuoresta löytyy?

Toisaalla, toisessa maassa nuori 17-vuotias Kamile on salaa lähdössä kotoaan. Aikomuksena olisi hankkia uudessa maassa koulutus, jotta voisi auttaa vanhempiaan ja siskoaa. Tulla joksikin. 
Roman-serkku on avustanut Kamilea lähdössä ja taannut, että Norjassa olisi töitä. Kamile on kovin innoissaan lähdöstä, kunnes matkalla...

Mikä on Kamilen tarina, jolle on kirjassa omat lukunsa?

Tarinassa on myös kansaivälisiä ganstereita ja korruptoitunutta eliittiä.

Jälleen kerran hyvä uusi tuttavuus, tällä kertaa Norjasta. Kirjailija tietää ammattinsa puolesta mistä kirjoittaa, tuntuu todelta. Tarinassa on koukuttavuutta ja vaikka jotkut aiheet ovat kaluttuja, niin ei haittaa. Pidin myös päähenkilöstä, Charlie Robertsenista. Toivottavasti kirjailijalta tulee lisää luettavaa.

Tie nousee vähitellen, ja edessä levittäytyy suuri järvi, jossa on pieniä vihreitä saaria. Järven rannalla on valtavankokoinen talo, melkein kuin pieni puinen linna. Onko hänen kotimaansa todella näin kaunis?

P.S. Ambidekstria = molempikätisyys.

++++++++++
Vain pari sanaa kirjailijasta:
Terje Bjøranger on työskennellyt myös Norjan maahanmuuttovirastossa pakkoavioliittojen, ihmiskaupan ja kunniamurhien asiantuntijana.

**********
Suomennetut teokset:
Viivakoodi 2018

Kirjailijalta löytyy netistä myös muutamia suomentamattomia teoksia.

Kommentit