Samuel Bjørk: Poika pimeästä, 3. osa


Samuel Bjørk,: Poika pimeästä, 363 s. - suom, ilm. 2018 - sarjan kolmas its. osa -
Gutten som elsket rådyr 2018 - suomennos: Päivi Kivelä -Otava
- kirjaston kirja

Samuel Bjørk, synt. 1969 / Trondhemissa ja asuu Oslossa 
- kirjailija, käsikirjoittaja, muusikko
 
Joulupäivänä 1999 eräs eläkeläismies ajoi tunturitietä Oslosta Hemsedaliin päin. Hän oli 71-vuotias leski ja tulossa joulunvietosta tyttärensä luota. ...Vanhan miehen näkö oli heikentynyt ja hän oli yrittänyt päästä lähtemään niin aikaisin, että voisi nauttia kotimatkasta. Päivänvalossa. Tällä kertaa hän ei ollut päässyt matkaan ajoissa....ajovalot osuivat yht'äkkiä johonkin...maailman melkein hajosi hänen silmiensä edessä ennen kuin auto lopulta pysähtyi...

Omia teitään kulkeva rikostutkija Holger Munch on virkavapaalla voidakseen hoitaa yksityisasioitaan. Kunnes tulee eräs puhelu. Soittaja on poliisijuristi Anette Goli, joka on vastannut murhayksiköstä Munchin poissaollessa.
- Holger Munch oli johtanut Mariboes gaten pientä erikoisyksikköä runsaat kymmenen vuotta ja koonnut sinä aikana ympärilleen maan taitavimman ryhmän.

On sattunut vakava rikos, josta oli uutisoitu kaikissa tiedotusvälineisssä. Munchin lähin esimies Mikkelson haluaa koota ryhmän uudelleen, jos Munch olisi valmis palaamaan töihin.

Herkkä ja hauras murhatutkija Mia Krűger on lähdössä kuudeksi kuukaudeksi purjehtimaan Karibialle. Mialla oli ollut vaikeata, ja hän oli joutunut lähtemään töistä ainakin toistaiseksi, mutta nyt on kääntymässä uusi elämänsivu. Alunperin Mia oli ajatellut, että opiskelisi kirjallisuutta, mutta opinnot jäivät kesken. Ala tuntui jotenkin niin hyödyttömältä. Niinpä Mia oli pyrkinyt poliisikorkeakouluun ja pärjännyt erinomaisesti. Jopa niin hyvin, että Munch oli hakenut hänet murhayksikköön kesken opiskelun.
- Munch  oli ollut hänelle melkein kuin isä viimeiset kymmenen vuotta ja hän olisi siitä ikuisesti kiitollinen.
Nyt oli kuitenkin aika tehdä jotain muuta. Karibialla.

Mia ja Holger tapaavat, koska Munch haluaisi Mian ryhmäänsä. Nainen on kuitenkin viikon päästä lähdössä pois.
- Voisitko tehdä palveluksen ja vilkaista kuvia? Se merkitsisi paljon. - Ihan pikaisesti vain?
Mitä tehdä? Kieltäytyäkö vai ehtisikö viikon aikana jotenkin vielä auttaa ryhmää?

Mariboen gate 13 -ryhmään kuuluu myös murhatutkija Jon Larssen, Curry, jolla on sellaisia  henkilökohtasia ongelmia, jotka saattavat haitata työskentelyä. Lisäksi on uusi oikeuslääkäri Lillian Lund sekä Gabriel Mørk, jonka elämä on muuttunut. Niin lyhyessä ajassa. Kääntynyt ylösalaisin. Ei ollut vielä vuottakaan kun Holger Munch oli hakenut hänet kellarihuoneesta tietokoneiden äärestä poliisin palvelukseen.

Mitä on tapahtunut, että ryhmä haluttiin koota uudelleen?
Kirkkoherra Paul Malley odottaa rippituoliin erästä henkilöä, joka on luvannut tulla uudellen.
Ketä odotetaan ja mistä hän haluaisi ripittäytyä?

Pahuus kätkeytyi viattoman naamion taakse.

Kirjassa sanotaan, että on itsenäinen osa. Niin varsinaiselta tarinaltaan onkin, mutta saadakseen kaiken irti päähenkilöistä ja joistakin juonen haaroista, niin suosittelen ehdottomasti lukemaan sarjan alusta alkaen. Etenkin Mian elämän kannalta ja miksei Holgerin ja Gabrielinkin.
Molemmat päähenkilöt ovat hyviä ja Mia on vähän erilainen poliisi (taustaa tälle aiemmissa kirjoissa). Pidän  Bjørkin kirjoissa siitä, että niihin ei ole tungettu laajaa henkilökaartia, eikä tiivistystä tarvita. Lisäksi hahmojen yksityiselämä ja rikokset ovat sopivassa suhteessa.

Pari sanaa kirjailijasta:
Samuel Bjørk on Frode Sander Øienin kirjailijanimi. Mies laulaa yhtyeessä nimeltä I Love Wynona ja kirjoittaa sille laulutekstejä. Bjørkia on verrattu Stieg Larssoniin ja Jo Nesbøhon. Tämä mediaa karttava mies on myös julkaissut 6 musiikkialbumia ja kirjoittanut viisi näytelmää.

Suomennetut teokset:
Holger Munch & Mia Krűger -sarja:
Minä matkustan yksin 2013   -   Yölintu 2017 -   Poika pimeästä 2018

Kommentit

  1. Olen lukenut kaksi ensimmäistä sarjan kirjaa ja tämä on varauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu. Mielestäni tästä saa enemmän irti kun on lukenut edellisetkin osat.

      Poista

Lähetä kommentti