Karen Cleveland: Koko totuus - dekkari, koukuttavaa vakoilua



320 s. - ilmestynyt 2018 -
Need to know
- suomennos: Maija Kauhanen
- kannen suunnittelu: Richard Ogle/TW
Gummerus

- kirjaston kirja


Karen Cleveland, synt. ??

- asuu Virginiassa
kirjailija, ent. terrorismin tutkija CIA:ssa ja FBI:ssä





Pakottaudun katsomaan aviomiestäni, miestä, jonka tunnen niin hyvin ja jota en tunne lainkaan. 

Vivian Miller on CIA:n vastavakoiluanalyytikko, joka on tuloksetta yrittänyt kahden vuoden ajan paljastaa Venäjän  nukkuvien agenttien verkostoa Yhdysvalloissa.
Vivian on ollut naimisissa Mattin kanssa kymmenen vuotta. Matt on ohjelmistotutkija. Pariskunnalla menee hyvin ja he ovat onnellisia. Perheessä on neljä pientä lasta, joten elämä on välillä aika hektistä.

Vivianin lähin työtoveri on Omar, joka on tehnyt hommia pidempään kuin Vivian. Omar etsii varsinaisia nukkuvia agentteja Yhdysvalloissa, kun taas Vivian yrittää saada kiinni solujen johtajia. Kumpikaan heistä ei ole edennyt työssään.
- Jo ajatus siitä, että julkisesti myönnettäisiin nukkuvien agenttien olemassaolo Yhdysvalloissa tai kyvyttömyytemme löytää heitä, oli FBI:n johtoportaalle vaikea niellä.

Omar ja Vivian kuuluvat seitsemän hengen nukkujatiimiin ja ovat outolintuja, koska heillä on niin vähän yhteistä muiden Venäjän vastavakoilun tiimien kanssa.

Nukkujatiimiin kuuluu myös Peter, joka on osaston vanhin analyytikko, jäänne Neuvostoliiton ajoilta ja Vivianin ohjaaja viimeisen kahdeksan vuoden ajalta. Mies tuntee Venäjän vastavakoilun paremmin kuin kukaan muu. Hän on vähäpuheinen ja varautunut tyyppi, jota ei voi olla arvostamatta.

Elämä soljuu hyvin, kunnes Vivian avaa töissä erään tiedoston ja sitten maailma romahtaa. Mitä tiedostossa on? Mitä pitäisi tehdä? Vivian on ymmällään ja kauhuissaan.
- Tuntuuu kuin maa katoaisi altani. Kuin putoaisin, ajelehtisin, leijuisin tilassa, jossa näen itseni ja sen mitä tapahtuu mutta jossa en ole itseni, koska tämä ei ole todellista.

Kirjan kansi paljastaa jo jotain (täydellinen aviomies, täydellinen isä ja täydellinen valehtelija) mistä tarinassa osittain on kyse. Vivian on luullut tuntevansa aviomiehensä, mutta onko sittenkään? Kuinka pitkälle aviovaimo ja äiti voi mennä saadaakseen tietää totuuden vai haluaako edes tietää, tarvitseeko tietää? Ja ennen kaikkea mitä mies on valehdullut? Vai onko edes valehdellut? Onko kyseessä juoni?

En yleensä usko kirjan kansimainoksiin, joissa hehkutetaan esim. vuoden jännittävimmäksi kirjaksi. Niin kävi nytkin, en uskonut. Takakannessa sanotaan: " Villi veikkaus: Jos luet ensimmäisen luvun, luet toisenkin. Jos luet toisen luvun, missaat illallisen ja valvot liian myöhään." Miten kävi? Kävi juuri niin kuin mainostettiin. Luin kirjan lähes yhtä soittoa. Page-turner, kyllä. Mikä yllättävintä, kirja on juoneltaan aika yksinkertainen, mutta kirjailija koukuttaa pienillä asioilla lukemaan ja lukemaan. Tarina pitää pintansa loppuun asti, sillä siellä on viimeinen yllätys. Mahtavaa. Juuri yksinkertaisuutensa vuoksi valitsin tämän kirjan elokuu - syyskuun aikana lukemistani dekkareista parhaaksi. Kirja osoittaa, että jos on taito kirjoittaa, niin koukuttava juoni ei tarvitse ahdistavaa aihetta, raakuuksia tai muita kommervenkkejä, joita monet nykydekkaristit käyttävät. En ole kovin suuri vakoilukirjojen ystävä, mutta tästä pidin. Onneksi Cleveland on jo kirjoittamassa toista kirjaansa!

Kun ihminen rakastuu,
hän aina ensin pettää itseään ja sitten muita.
Sitä maailma nimittää romanssiksi.
----Oscar Wilde

P.S. Vastavakoilu viittaa tiedusteluorganisaatioiden yrityksiin ehkäistä vihollisen tiedusteluorganisaatioiden tiedonhankinta eli vakoilu. Vastavakoilutoimintaan kuuluu myös väärän tiedon eli disinformaation levittämistä. Karkeasti vastavakoilun voi jakaa kolmeen pääluokkaan: puolustukselliseen vastavakoiluun, hyökkäävään vastavakoiluun ja vastavakoilun ehkäisemiseen.
(Lähde: Wikipedia)

*************
Pari sanaa kirjailijasta ja kirjasta:
Kirjaansa varten Cleveland halusi tuoda mukaan kokemuksensa omasta elämästään sekä CIA-analyytikkona että äitinä. Kirja hyppäsi listoille heti ilmestyessään ja samalla elokuvaoikeudet ostettiin. Cleveland kirjoittaa toista kirjaa, joka tapahtuu Washingtonissa. Kirjailija sanoo, että ennen lapsia elämässä oli tärkeintä CIA ja sitten vasta vaimon rooli. Kirjailija jätti työnsä CIA:ssa saatuaan toisen lapsensa. Lisäksi Cleveland halusi samalla lisää joustavuutta elämäänsä.
(Lähde: The Star 2018)

Kirjailijalta kysyttyä: Paljonko päähenkilö Vivianilla on yhteistä kirjailijan kanssa? - Yhteistä on työ, äitiys ja pienet lapset, mutta muuten ovat ihan erilaisia tyyppejä. Vivian tekee kirjassa sellaisia päätöksiä, joita Karen ei tekisi.
Mielikirjailijoita?  - Mm. John Grisham, Shari Lapena ja Paula Hawkins sekä Jodi Picoult.
(Lähde: The Real Book Spy Newletter 2018)

Enkä yhtään ihmettele, että kirjan elokuvaoikeudet on myyty, sillä ajattelin lukiessani, että tästä saisi kylmäävän elokuvan.

++++++++++++
Ei muita julkaistuja teoksia.

Kommentit