Antti Tuomainen: Pikku Siperia - dekkari

Näin juodaan Koskenkorvaa. Ja näin ajetaan autoa. Hän lyö pullon reisien väliin, heittää vasemman käden ratille, oikean vaihdekepille, polkee ja liu'uttaa kytkintä ja antaa kohtuullisesti kaasua....Jarrupoljin on amatööreille.

Antti Tuomainen: Pikku Siperia, 295 s. - ilm. 2018 - kannen kuva: Markus Schulte - kannen suunnittelu: Tuomo Parikka - Like Kustannus Oy ********* kirjaston kirja

Miten käy miehen, joka ajaa autoa näin itsetuhoisesti ? Miksi hän ajaa niin? Ja kuka ajaja on?

Pienen kylän pappi, Joel Huhta, on entinen sotilaspastori, joka on päätynyt vaimonsa Kristan kanssa pieneen Hurmevaaran kylään, jossa on vain 1280 asukasta, ja joka sijaitsee Itä-Suomessa. Venäjän rajalle on parikymmentä kilometriä.

Pikkukylästä löytyy autovarusteluliike, fysioterapiatila, sieniyritys, lounaspaikka Liisan Kahvila ja Golden Moon Night Club, joka nimestään huolimatta avaa ovensa jo yhdeksältä aamulla. Happy Hour kestää kuusi tuntia yhdeksästä kello viiteentoista. Seitsemän jälkeen alkaa iltaohjelma, kuten karaoke, juhlatilaisuudet tai tietokilpailut.

Joel Huhta ei ole Clubin vakiokävijöitä, mutta kylätoimikunnan vartioporukan jäsenet taitavat olla:
Turunmaa, Jokinen, Himanka ja Räystäinen.
Kylään on pudonnut arvokas meteoriitti, joka on nyt Sotamuseon vitriinissä. Pastori on luullut tehneeensä hyvän työn kun on ottanut itselleen kaikki yövartioinnit, mutta oliko se sittenkään kovin järkevää?
Eräänä yönä pastorin ollessa vartiossa museoon murtaudutaan. Kuka/ketkä ja mitä vietiin?

Pastori Huhta on tarinan päähenkilö, jolla on lisäksi suuri salaisuus, jota ei tiedä edes Krista-vaimo.
Pienessä Hurmevaaran kylässä sattuu ja tapahtuu... mutta kyydissä kyllä pysyy.

Tuomainen jatkaa tutulla linjallaan, jossa itse rikos/rikokset ovat aika minimaalisia.
Hiukkasen epävarma pastori Joel Huhta on persoonana hyvä, samoin pidin parista muustakin hahmosta, kuten esim. Tarvaisesta (enkä vain tuoksun takia :D).
Tarvaisesta lähtee yleistuoksu, joka on sekoitus huoltoasemaa ja ämpärillistä valkosipulia. 

Vauhdikkaasta prologista huolimatta tarina eteni aika hitaasti, enkä valitettavasti päässyt oikein kunnolla kyytiin eikä aihekaan oikein innostanut. Pidän kuitenkin kirjailijan kirjoitustyylistä ja kielenkäytöstä sekä etenkin huumorista. Tällä kertaaa minun makuuni iski enemmän aiempien kirjojen tarinat sekä niiden musta huumori (Mies joka kuoli ja Palm Beach Finland). Tuomaisella on massasta poikkeava kirjoitustyyli, ja huumori on välillä niin absurdia, ettei siitä voi olla pitämättä. Siispä jään odottamaan seuraavaa kirjaa, johon voisi vielä vähän lisätä huumorikierroksia.

Huhta kiipeään saarnastuoliin ja puhuu siitä kuinka vaikea on tehdä hyvää, kuinka monesti hyvässä tarkoituksessa toimiessa tuleekin tehneeksi virheitä, kuinka elämä on oikeasti monimutkaista eikä koskaan tarjoa helppoja ratkaisuja niin sanottujen suurten kysymysten kohdalla. 

P.S. Meteoriitti on maan tai muun taivaankappaleen pinnalle avaruudesta pudonnut "kivi" eli asteroidi. asteroiden osa, komeetta tai suuri meteoroidi.
Päivittäin maan ilmakehään osuu 100 tonnia meteoroideja, joista lähes kaikki kuitenkin tuhoutuvat. On arvioitu, että kerran tuhannessa vuodessa tulee meteoriitti, joka saa aikaiseksi kilometrin kraaterin.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++++
Kirjailija, vapaa toimittaja ja ent. mainostoimiston copywriter:
Antti Tuomainen, synt. 1971 Helsingissä, josaa myös asuu. Tuomainen kertoo halunneensa kirjailijaksi 18-vuotiaasta alkaen ja unelman toteutumiseen meni 24 vuotta. Tuomainen oli 18-vuotiaana hukassa oleva nuori, jonka elämä olisi saattanut kääntyä ikävään suuntaan, jollei olisi vihdoin itse tajunnut menevänsä vikasuuntaan. Mikään ei aikoinaan oikein kiinnostanut, paitsi alkoholi ja etäisesti kirjoittaminen.
Tuomainen on aloittanut kirjailijauransa runoilla, joita pitää nykyään kiusallisina.
Kirjailijan lempimotto on Somerset Maughamilta, joka sanoo kirjoittavansa vain silloin kun inspiraatio iskee. Tuomaisella se iskee joka aamu tasan kello 9. Antin oma periaate on, että yrittää joka päivä tehdä parhaansa. 
(Lähde: Me Naiset 2016)

Parantaja on Vuoden johtolanka-palkittu vuonna 2011. Miehen teoksia on julkaistu ainakin 28 maassa ja Mies joka kuoli- & Synkkä niin kuin sydämeni -kirjoista on tekeillä elokuvat.

**********
Ilmestyneet teokset:
Tappaja toivoakseni 2006 - Veljeni vartija 2009 - Parantaja 2010 - Synkkä niin kuin sydämeni 2013
- Kaivos 2015 - Mies joka kuoli 2016 - Palm Beach Finland 2017 - Pikku Siperia 2018

Kommentit