Rosie Walsh: Hän lupasi soittaa - kauno, viihde


333 s, suom. ilm 2018
The Man Who Didn't Call 2018
suomennos: Sirkkaliisa Sjöholm
- kannen suunnittelu Emmi Kyytsönen
Otava

- kirjaston kirja

Rosie Walsh, synt. 1980 Gloucestershiressä, Englannissa
kirjailija, dokumenttituottaja







En koskaan lakkaa etsimästä sinua.

Sarah tapaa Eddie ja he viettävät yhdessä ikimuistoisen viikon ja rakastuvat. Eddie lähdössä matkalle, mutta lupaa soittaa heti kun palaa, jotta Sarah voisi hakea tämän lentokentältä. Soittoa ei vain kuulu!

Sarah Mackey muutti aikoinaan, menneisyytensä takia, Los Anglesiin, perusti lasten hyväntekeväisyysjärjestön ja meni naimisiin aitoamerikkalaisen miehen kanssa. Nyt Sarah on eronnut Reubenista, jonka kanssa oli aviossa 17 vuotta. Työskentelevät kuitenkin yhdessä perustamassaan järjestössä, jossa on sairaalaklovneja.
- Heidät on koulutettu tukemaan lapsia, normalisoimaan sairaalakokemusta, tekemään siitä vähemmän pelottava.

Eddie David on kalustepuuseppä, jolla on oma verstas. Eddie huolehtii myös vanhasta äidistään.
- Verstaani on vaatimaton: kamiina, oikutteleva vedenkeitin ja kirjoituspöytä, ei muita ylellisyyskapineita. Minulla on kuitenkin lankapuhelin, jos vaikka karhut tai huligaanit hyökkäävät.

Sarah on viettänyt kesäkuun Englannissa yhdeksäntoista vuoden ajan.
- Yleensä viivyin kolme viikkoa Gloucestershiressä vanhempieni luona ja viikon Lontoossa Tommyn luona. Tommy on Sarahin lapsuudenystävä.

Tällä kertaa Sarahin on jäätävä Englantiin pidemmäksi ajaksi, koska vaari on joutunut vuoteen omaksi eivätkä äiti ja isä voineet palata kotiin.

- Jossain edessäpäin mäkätti lammas. BÄÄ, se määkyi, BÄÄ! Vastauksena oli äänekäs naurunremakka, joka syöksyi painostavaan kuumuuteen kuin kylmä ilmasuihku. Minua alkoi hymyilyttää jo ennen kuin näin nauravan miehen.

"Hei", tervehdin.
"Ai hei", mies sanoi ja vilkaisi minua. Ai hei. Aivan kuin olisimme tunteneet toisemme vuosia.
"Löysin lampaan."

Tästä alkoi Sarahin ja Eddie rakkausviikko.

Kirja on jaettu kolmeen osaan, joista kahdessa ensimmäisessä on Sarah kertojana ja kolmannessa Eddie. Pari on  ilmiselvästi rakastunut, mutta miksei Eddie ota yhteyttä. Sarah odottaa ja odottaa, lähettelee epätoivoisia viestejä, tutkii Eddien facebookia, muttei löydä sieltäkään mitään. Miehen ystävätkään eivät tunne tietävän Eddiestä mitään. Sarah saa myös mystisiä puheluita, mutta toisessa päässä ei ole ketään. Ihmetys vaihtuu huolestumiseen, kunnes tulee viesti, jossa pyydetään Sarahia unohtamaan Eddie. Mitä Eddielle on tapahtunut? Löytääkö Sarah miestä enää koskaan?

Minuun tämä rakkaustarina ei oikein uponnut. Aikuinen nainen (nelikymppinen) käyttäytyy kuin teini-ikäinen ja muutenkin story on jotenkin epätodellinen tietyiltä osin. Menneisyys liittyy myös juoneen, mutta en aina heti tiennyt milloin ollaan menneisyydessä ja milloin nykyisyydessä. En tiedä luinko huonosti vai olivatko virheitä?
Plussana kirjassa se, että mukaan on ympätty Sarahin siskon Hannahin mysteeri ja että tarina harhauttaa aluksi kohtuullisesti. Kirja on kevyen romanttinen, ja makeuttakin on, joskaan ei ihan ällötykseen asti. Eniten minua häiritsi kirjassa aikuisen naisen käytös ja kyllä mieskin olisi voinut elää ja toimia toisin, mutta tämähän on vain fiktiota :-D
Vaikkei ollutkaan minun kirjani, niin veikkaan, että löytää lukijansa, ehkäpä nuoremmista lukijoista.

Me voimme kuitenkin rakastua vain tietämättä,
kehen olemme rakastuneet.
(Alain de Botton, suom. Tomi Snellman
Rakkauden koetus)

P.S. Alussa sanotaan, että kirja on omistettu kaikille niille, jotka ovat turhaan odottaneet soittoa.
Erityisesti niille, jotka luulivat etteivät välittäisi.

++++++++++++++++
Muutama sana kirjailijasta:
Hän lupasi soittaa on kirjailijan ensimmäinen omalla nimellä julkaistu teos.
Lucy Robinson -nimellä on ilmestynyt neljä kirjaa.
Walsh on matkustanut ja asunut ympäri maailmaa tehdessään dokumentteja ja työskennellyt sekä tv:ssä että teatterissa.
Rosie on varttunut Gloucestershiressä, jonka maisemia kirjassakin on.
Ennen kuin Rosiesta tuli äiti, hän soitti viulua orkesterissa, joogasi, tanssi ja juoksi.
Nykyään Walsh sanoo viettävänsä suurimman osan ajastaan fantasioimalla valheista ja puhtaasta keittiöstä.
Aviomiestään Rosie kutsuu The Maniksi.
(Lähde:  Rosie Walshin kotisivu)
*******************
Ainoa suomennettu teos:
Hän lupasi soittaa 2018

-----------------------
Kirjablogeissa vietetään naistenviikkoa. Haasteen järjestää Tuijata.
Tässä kirjassa esiintyy yksi nimipäiväsankareista eli Sarah. Onnea nimipäiväsankarittarille Saara, Sari, Sara, Sarita, Salli ja Salla!



Kommentit

  1. Mielenkiintoista, että päähenkilö on kuitenkin jo nelikymppinen. Hyvä, että romanttisvivahteista viihdettä kirjoitetaan nykyisin myös muistakin kuin nuorista. Kiinnostavasti kerrot varautuneisuutesi. Kirja on pompahtanut näköpiiriini pitkin kesää siellä ja täällä, ja olen harkinnut lukisinko, sillä aina joskus viihde minulle maittaa. Jään yhä harkitsemaan. Kiva, että olet mukana naistenviikkohaasteessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuasioitahan nämä tietysti ovat. Lisäksi tähän ikään mennessä on jo ehtinyt lukea niin paljon, että myös kriittisyys tekstiin on lisääntynyt sekä myös uskallus sanoa ääneen mielipiteensä.

      Poista

Lähetä kommentti