Rebecca James: Hiljainen lähde


415 s. suom. ilm. 2018
The Silent Fountain 2017
suomennos: Outi Järvinen
Bazar Kustannus Oy

- kirjaston kirja

Rebecca James, synt. 1983
- asuu Bristolissa
- kirjailija, joka on toiminut myös kustannusalalla.





Esinäytös: Italiassa kesällä 2016
Uni:
Älä jätä minua. Tule. Minä odotan sinua. Otan sinut vastaan.  Olemme yhdessä taas.
-- Ja  se vesi. Tyyni, hopeinen, viileä, hiljainen. Kutsuva.--
Tule...
Minä odotan sinua.

Kolmekymppinen Lucy Whittaker on tehnyt Lontoossa "jotain". Ja jos lehdistö saa siitä vihiä, niin Lucysta tulee vihattu nainen, näin sanotaan tämän kirjan takakannessa.
Senpä vuoksi Lucy haluaisi paeta Lontoosta ja mieluummin koko maasta. Lucyn ystävättärellä Belindalla eli Billillä on ehdotus. Toscanalaisessa kartanossa asuu vanha nainen, joka oli juuri antanut potkut eräälle tytölle ja nyt olisi tarjolla kodinhoitajan töitä. Helppoa hommaa, pölyjen pyyhkimistä ja lattioiden lakaisua. Mutta mitä tuumii Lucy?
- Onko sinulla vaihtoehtoja? Bill kysyy.
On minulla. Voin jäädä tänne koko maailman ja oman perheeni eteen katsomaan, miten kasvoni kirkuvat jokaisen sanomalehden sivuilla ja sanani irrotetaan asiayhteydestään kunnes minua ei enää tunnista niistä.

Kolme viikkoa myöhemmin juna saapuu Firenzeen, ja asemalta Lucy hyppää Fiesolen-bussiin...
Ja niin matka syrjäiseen kartanoon, Castillo Barbarossaan voi alkaa.

- Paikka näyttää ikivanhalta ja omituisen asumattomalta, puiset ikkunaluukut on naulattu kiinni. Kermanväriset seinät ovat paljon pahemmin rapistuneet kuin kauempaa näytti...Aikoinaan portaikko on ollut runsaiden istutusten peitossa, mutta niistä ei selvästi ole huolehdittu vuosikausiin, sillä soikeat kukkapenkit ovat sortumaisillaan ja täynnä kuolleita, pölyisiä rankoja.

Adalina, palvelija, ottaa Lucyn vastaan ja selittää:
- Muista, Lucy, sinä olet täällä siistimässä paikkoja. Jos sinulla on kysymyksiä tästä rakennuksesta, kylästä tai kaupungista, kysy vain minulta. Jos sinulla on tämän talon asukkaista kysymyksiä, voit pitää ne ominasi. Ymmärrätkö?

Palvelija esittelee kartanoa ja ohjeistaa:
- Meillä on kaksi sääntöä. Yksi, länsisiipi on sinun rajojesi ulkopuolella. Kaksi, sama pätee ylimpään kerrokseen, ullakkoon... Sääntöjä ei ole vaikea noudattaa - ovet ovat aina lukossa, joten tunnistat kyllä kielletyn alueen.

Lucy ei ole nähnyt kartanon vanhaa omistajatarta, jota kutsutaan signoraksi. Ainoa "tapaaminen" on tapahtunut, niin että Lucy istui käytävällä ja signora puhui ovenraosta.

Lucy on vähän kummissaan kartanon touhuista ja signorasta ja kuten arvata saattaa, kaikki kielletty alkaa kiinnostaa. Mitä salaisuuksia kaunis vanha kartano pitää sisällään?

Vivien Lockhart on 16-vuotias tyttö, joka vuonna 1972 asuu Amerikan Claremontissa Etelä-Carolinassa sisarustensa, äitinsä Millicentin ja isänsä Gilbertin kanssa.
- Isä oli kirkkoherra ja hänen opetuslapsensa palvoivat häntä. Joka sunnuntai Vivien katseli, miten isä kirkon pihalla kätteli ihmisiä ja jakoi siunauksia, ja hän ihmetteli, mihin tämä ystävällinen, rakastava mies katosi sillä hetkellä kun he saapuivat omalle  kotikuistilleen.
- Alakerrasta kuului posliinin helinää... sitten vain hiljaisuutta.

Kirjan päähenkilöt ovat Vivien ja Lucy. Vivienin tarina alkaa vuodesta 1972 ja Lucyn nykypäivästä.
Pidin enemmän Vivienin tarinasta, siinä oli enemmän tapahtumia ja miksei jännitettävääkin. Miksi elämässä pitää kestää niin paljon vääryyttä? Olisiko pitänyt toimia toisin? Jos, niin miten?

Mukana on vahvasti myös kolmaskin nainen, Isabella, josta ei voi pitää.
En kerro hänestä tämän enempää.

Lucyn osuus puolestaan oli vähän outo. Teksti itsessään lupasi enemmän kuin lopulta antoi. Menneisyyttä tankataan liikaa, ja muutenkin... Sisällöstä ei oikein voi kertoa enempää spoilaamatta.

Kirja sisälsi monia elementtejä, oli rakkautta, petosta ja valheita, kuten takakansi lupaa. Jännityksestä sen sijaan ei puhuttu mitään, vaikka sitä oli enemmän kuin monessa dekkarissa! Siispä nimesin tämän rakkausdekkariksi.
Teksti oli hyvin kirjoitettu ja sujuvaa, tosin sisällöltään kevyehköä ja samoja asioita setvittiin. Pieni tiivistys olisi tälle(kin) kirjalle tehnyt ihan hyvää.
Kyllä tämän luki, ja ehdottomasti annan plussaa yllätyksistä, mutta...mutta...

-   Kerron vielä, että etsiessäni häntä tulin samalla löytäneeksi itseni. Tulevaisuuteni. Asioita, jotka luulin kadottaneeni. ---

P.S. Kirjassa puhutaan Firenzen Uffizista, joka on yksi maailman tärkeimmistä italialaisen taiteen ja renessanssin museoista. Kaikki kuuluisat taiteilijanimet, kuten esim. Leonardo da Vinci, Botticelli ja Michelangelo ovat edustettuina Uffizissa.
Kupari yhdistää uudet portaat ja renesanssityylin maailman ensimmäisessä "Public Art Galleriassa" Uffizissa. 1.5 miljoonaa ihmistä kiipeää uudet kupariportaat vuosittain.
(Lähde: copperconcept.org)

++++++++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta & tuotannosta:
Rebecca James kävelee mielellään myrskysäässä, pitää kultaisista noutajista ja argentiinalaisista punaviineistä.
Kirjailija on  kirjoittanut ensimmäiset seitsemän romaaniaan nimellä Victoria Fox. Nämä kirjat ovat rakkausromaaneja ja kuten netti sanoo: modernia romanssia. Kirjojen niminä mm. Hollywood Sinners ja Temptation Island.
Uudistuakseen kirjailijana hän ryhtyi kirjoittamaan nimellä Rebecca James.
(Lähde: Bazar ja kirjannimet poimittu netistä)

Miten ja onko uudistunut? Saadakseen asiaan selkoa pitäisi lukea ainakin yksi Victoria Foxina kirjoitettu kirja.

Ihmettelin kirjailijan nimivalintaa, sillä Rebecca James -niminen kirjailijatar on jo olemassa. Hän on syntynyt 1970 Sydneyssä, Australiassa ja kirjoittaa nuorten aikuisten kirjoja.

*****************
Suomennettu teos:  Hiljainen lähde 2018

Jos kirjailijan suomentamattomat kirjat kiinnostavat, niin netistä löytyvät Victoria Foxin nimellä.


Kommentit