Lee Child: Kova mutta reilu, dekkari - novellikokoelma


Jack Reacher --sankari Amerikan sydänmailla
392 s. suom. ilm. 2018
12 aiemmin suomentamatonta novellia
No middle name 2017
- suomennos: Marja Mutru
Karisto

- kirjaston kirja

Lee Child, synt. 1954 Coventryssä, Englannissa.
Asuu mm. New Yorkissa.
kirjailija, käsikirjoittaja




Kirjassa on kaksitoista aiemmin suomentamatonta novellia, joista  alkuperäiset ovat ilmestyneet vuosina 2011 - 2016. Novelleissa avataan Reacherin menneisyyttä ja sitä miten hänestä tuli vaeltava kostaja. Tarinat ovat ilmestyneet aikanaan sähköisessä muodossa tai lehdessä. Vain ensimmäinen novelli on kirjoitettu tätä kirjaa varten.

Kerron jokaisesta novellista ihan vähän, paljastamatta kuitenkaan mitään ratkaisevaa. Päätä itse haluatko lukea. Lopussa on taas sälää kirjailijasta sekä aiemmin ilmestyneet suomennokset.

Millainen sarjan päähenkilö Jack Reacher oikein on:
Jack Reacherin kirjoja lukeneet tietävät, että mies varttui isänsä takia merijalkaväen eri tukikohdissa ja oppi jo kovin nuorena pitämään puoliaan. Tässä oli apuna iso koko ja nokkeluus. Jackista tuli kovaotteinen mies, joka oli ollut koko ikänsä armeijassa, ensin upseerin poikana ja sitten itse upseerina. Hän oli palvellut armeijan tukikohdissa ympäri maailmaa, ja siirryttyään siviilielämään hänen oli ollut vaikea asettua elämään samanlaista elämää kuin mitä muut ihmiset näyttivän elävän.
Joten hän vaelsi ympäri maata katsellen paikkoja, joita hän ei koskaan ollut ehtinyt nähdä. Hän matkasi sinne tänne, viipyi yön tai pari ja jatkoi taas matkaa. Ei laukkua, ei aikataulua, ei suunnitelmia
Jack kulkee ympäriinsä mm. junilla, busseilla, liftillä. Asuu motelleissa ja matkatavarana usein vain hammasharja, passi ja pankkikortti. Tällainen mies on Jack Reacher.

Kirjan novellit:

- Minuutissa on kuusikymmentä sekuntia, tunnissa kuusikymmentä minuuttia, vuorokaudessa on kaksikymmentäneljä tuntia, viikossa on seitsemän vuorokautta ja vuodessa on viisikymmentäkaksi viikkoa.

Näin alkaa ensimmäinen novelli, Liikaa aikaa,  jossa Reacher alkoi laskea montako rikosta pelkästään Yhdysvalloissa tapahtui tiettynä aikana.
Reacher joutuu vahingossa "tilanteeseen", josta hänen luvataan selviävän pois kymmenessä minuutissa, mutta miten käy?
- Minusta tässä oli liikaa saivartelua.

Nuorempi poika 
Eletään vuotta 1974, ja Reacherin perhe on juuri muuttanut Okinawaan. Stan-isä on merijalkaväen upseeri, joten perhe joutuu vaihtamaan tosi usein paikkakuntaa. Perheeseen kuuluvat myös äiti Josie ja 15-vuotias Joe sekä 13-vuotias Jack.
- Stanilla ei ole varsinaisesti mitään suunnitelmia poikiensa varalle. Hän oletti kuitenkin heidän jatkavan asevoimissa.
Joe oli älykkö ja Jackista oli kasvamassa valtavan kokoinen. Poika tulisi olemaan toistasataa kiloa pelkkää lihasta. Ajatus oli pelottava.

Tässä novellissa tutustutaan veljesten teiniaikaan ja pärjäämiseen muiden nuorten joukossa.
Hyvä novelli, joka kertoo, että Jack eli Reacher, niin kuin häntä kutsutaan, oli jo nuorena nokkela ja juonikas poika.

Helle
13.7.1977 New York City. Jack on melkein 17-vuotiaana jo 195 cm pitkä ja painaa sata kiloa. Reacher osuu paikalle kun mies ja nainen selvittelevät välejään. Jack ei pidä siitä, että naista lyödään...

Minusta tämä kertomus oli vähän tylsä.

Soluttautuja tapahtuu vuonna 1986 ja siinä Reacherin tehtävänä on selvittää kuka lähipiiristä vuotaa tietoja tarkkuuskivääristä, sen patruunoista, kantomatkasta, koosta, muodosta, painosta ja budjetista. Ja kenelle tietoja vuodetaan?
Kuka puolestaan on se vyölaukkunainen hiuspantoineen, jonka tavoitteena on juosta tasan kahdeksan kilometriä tasan puolen tunnin aikaan?

Tämä oli epäkiinnostavin tähän mennessä. Etenkin näin armeijan käymättömälle naishenkilölle, jota ei kiinnosta miten pulttilukkoa käytetään ja miten puoliautomaattiaseen mekanismi toimii.

Pieniä sotia ajoittuu vuodelle 1989. Eversti ammutaan autoonsa ammattimaiseen tyyliin. Eversti suunnitteli uutta strategiaa Lähi-itään. Reacher tutkii tapausta.

Hieman poikkeuksellinen novelli, etenkin loppuratkaisunsa vuoksi.

James Penneyn uusi henkilöllisyys 
Penney on irtosanottu tehtaasta 17 vuoden työrupeaman jälkeen. Miehellä on velkaa asunnostaan, huonekaluistaan sekä rakastamastaan punaisesta Firebird-autostaan. Penney päättää toimia, miten?
Toisaalla Kalifornian Higway Patrolin maatiepoliisi Joey Guston tekee työtään yövuoroissa valtatie 91:llä. Toiveena olisi joskus saada vaihtaa poliisiauto poliisin moottoripyörään.

Mielestäni tämä oli parempi novelli kuin pari edellistä ja loppukin erilainen.

Kaikki puhuvat
- On olemassa kirjoitettuja sääntöjä ja kirjoittamattomia sääntöjä, ja ensimmäisenä päivänäni osastolla törmäsin molempiin. Kirjoittamattoman säännön mukaan uusi etsivä saa ikävimmän tehtävän. 
Tällaisen tehtävän sai nuori naisetsivän ja hän joutui lähtemään sairaalaan tekemään raporttia tapauksesta, jossa sairaalaan oli tuotu henkilö, joka oli saanut ampumahaavan.

Tässä minä-kertojana on naisetsivä. Novelli oli kirjan parhaimpia, osaksi sen "puhallus"tyylin takia.

Ei mikään harjoitus
Reacher on taas pakannut hammasharjansa ja lähtenyt liftaamalla liikkeelle. Eräässä paikassa Jack saa kyydin nuorelta pariskunnalta, joka on menossa vaeltamaan. Vaellusreitti onkin suljettu, mutta pariskunta lähtee silti, salaa,  huolimatta sotilaspoliisikomppanian miesten kielloista. Mitä metsässä on tapahtunut ja miksi pariskunta uhmaa kieltoa? Reacheria alkaa kiinnostaa metsän tapahtumat.

Komsii, komsaa, ihan ok tarina. Ei sen enempää.

Jouluvieras
Jouluaattoyönä New York Cityn eräässä baarissa Reacher saa yllättäen lentolipun Amsterdamiin. Koska muitakaan suunnitelmia ei ole mies lähtee lennolle. Lumimyrskyn takia kone ei voikaan lentää määräpaikkaansa, joten Reacher joutuu muualle. Lumimyrsky jatkuu maissakin ja Jack päätyy erääseen taloon, johon odotetaan saapuvaksi sekä poliisia että lääkäriä....

Tämä oli erilainen tarina, pidin.

Mies käveli baariin
Reacher menee newyorkilaiseen baariin kuuntelemaan musiikkia. Tavoilleen uskollisena mies seuraa baarin henkilöstöä ja muita asiakkaita. Bongaa joukosta mielestään pari gangsteria sekä henkivartijan oloisen miehen. Baarissa on myös rikas, nuori, alaikäinen tyttö juomassa olutta. Bändissä soittamassa vanhat miehet ja parikymppinen kitaristi, jota tyttö selvästi fanittaa. Reacher jää seuraamaan tilannetta.

Lyhyt, ihan ok-tarina.

Ei sijaa motellissa
Tässäkin novellissa on jouluaatto ja lumimyrsky. Reacher astuu bussista ja menee motellin kautta syömään. Matkalla näkee kadulla nuoren pariskunnan, jonka rouva on raskaana.
Reacher tekee hyvän työn.

Tästäkin mininovellista pidin.

Yksinäisen kuppilan yökyöpeli
Kesä-iltana noin kello 23.00 Broadwayn tietämillä Reacher astuu ulos metrosta, muttei pääsekään alueelta pois, sillä kaikki ulosmenoportaikot on suljettu teipeillä, joissa lukee: Poliisi. Pääsy kielletty.
Reacher miettii aikansa mitä on tapahtunut, miten pääsisi pois ja miksei missään ole muita ihmisiä. Reacher tekee valintansa.

Näppärä lyhyt tarina.

En ole lukenut ihan kaikkia Childin dekkareita, mutta aika monta kuitenkin, joten tiesin ennakolta millainen mies Jack Reacher on. Kaikista dekkareista en ole pitänyt, mutta tämä novellikokoelma oli minusta ihan luettava.

P.S. Viisas mies kysyi kerran, mikä on paras hetki istuttaa puu. Viisas mies vastasi, että viisikymmentä vuotta sitten. Eli milloin on on paras hetki tehdä päätös? Viisas mies vastaa, että viisi sekuntia ennen ensimmäistä lyöntiä.

+++++++++++++++++++++++
Sälää kirjailijasta:
Lee Childin oikea nimi on Jim Grant. Child opiskeli ensin oikeustiedettä ja työskenteli käsikirjoittajana. Jäätyään työttömäksi kokeili kirjoittamista. Ensimmäinen jännitysromaani Tappotahti ilmestyi 1997 ja koska se menestyi hyvin, Child ryhtyi kirjailijaksi.
Childin kirjat kerrotaan joko 1. tai 3. persoonassa. Kolmatta persoonaa käytetään jos juoni vaatii sellaisten tapahtumien kuvausta, joissa Reacher ei ole läsnä tai on sivuosassa.
Child asuu Manhattanilla, Englannissa ja Ranskassa.
Kirjailija harrastaa lukemista, musiikin kuuntelua ja seuraa mielellään jalkapalloa.
(Lähteet: Wikipedia ja kirjailijan kotisivut)
***************************
Aiemmin suomennetut teokset:
Tulilanka 2001 -  Viimeinen vieras 2002 - Teksas palaa 2003 - Kaukolaukaus 2004 -  Painostaja 2005 - Tappaja 2006 -  Vihollinen 2007 -  Kovemman kautta 2007 - Tilinteko 2008 - Viides matkustaja 2009 - Terässeinä 2010  -  Tappotahti 2010 -   61 tuntia 2010 -  Henkensä kaupalla 2011 -  Linnoitus 2011 -  Epäilty 2012 -    Etsintäkuulutettu 2013 - Paluu päämajaan 2014 -  Korkein panoksin 2015 -  Pakon edessä 2015 -  Kovassa koulussa 2016 - Raaka laki 2017


                             Juttu on Dekkariviikko kirjablogeissa - tempausta

                                       

Kommentit