Jonas Bonnier: Helikopteriryöstö


479 s. suom. ilm. 2018
Helikopterrånet 2017
-suomennos: Kari Koski
Tammi

- kirjaston kirja

Jonas Bonnier, synt. 1963 Ruotsissa
- asuu Miamissa ja Tukholmassa
- kirjailija, käsikirjoittaja ja  ent. tj. Bonnier-konsernissa





Taustaa kirjalle
, eli tositapahtumia Ruotsissa:
Aamulla 23.9.2009 alkaa hälytin piristä vartiointiyrityksen  G4S:n arvokuljetusvarastossa Etelä-Tukholman Västbergassa. Käynnissä on Ruotsin kaikkien aikojen näyttävin ryöstö. Varkaat laskeutuivat helikopterilla rahavaraston katolle ja katosivat mukanaan lähes 40 miljoonaa kruunua (noin 4 milj. euroa) Serbian poliisi varoitti ruotsalaisia kollegojaan tulossa olevasta suurryöstöstä - Ruotsin poliisi sai etukäteen tietoonsa ryöstäjien henkilöllisyyden, ryöstöpaikan ja saaliin suuruuden.
(LähdeAftonbladet 28.9.2009)

Näistä tositapahtumista Bonnier on kirjoittanut kirjan, mutta paljonko on totta ja paljonko tarua. Bonnier on luonut rikokseen osallistuneista ihmisistä hahmoja, joiden yksityiselämää kuvataan hyvinkin tarkasti. Hahmot ovat kovin todentuntuisia, joten mietinkin, että ovatko ryöstäjät kokonaan Bonnierin mielikuvitusta vai onko kirjailijalla ollut mahdollisuus tutustua syyllisiin, edes osittain, muutenkin kuin lukemalla oikeuspöytäkirjoja yms.

Ja sitten kirjan tarinaan:
Erikoisryhmän johtaja 32-vuotias Caroline Thurn on pitkä ja laiha nainen. Luonteeltaan lämmin ja myötätuntoinen, tehokas ja työskentelee vuorokauden ympäri. Eikä osaa käsitellä tappioita. Yksityiselämä on erikoinen.
- Miehet olivat jo aikoja sitten jääneet taakse Carolinen elämässä. Se ei ollut katkera tosiasia, vaan hän oletti etteivät hänen kokemuksensa ihmissuhteista eronneet muiden kokemuksista. Silti hän oli päättänyt elää yksin.
Caroline on syntyjään von Thurn, mutta on ottanut sukunimen etuliitteen pois kun tajusi ettei perikään suvun kartanoa. Sen perii nuorempi veli. Oikeudenmukaisuus oli aina ollut Carolinen periaatteita ja isän teko oli suututtanut niin, että välit vanhempiin menivät ja Carolinesta tuli poliisi.
Nainen asuu nyt yhdeksän huoneen asunnossa, joka kaipaisi remonttia. Asunto on tyhjä, eikä siellä ole edes makuuhuonetta. Ja mitäpä sillä tekisikään, kun ei nuku. Tuoli riittää hetken torkahduksiin. Esillä on vain muutama huonekalu, mutta siellä on huone, jonka ovi on lukittu. Vierailleen Caroline sanoo siellä olevan hänen makuuhuoneensa.

Carolinen työparina on komisario Mats Berggren, jonka lapsuus oli ollut yhtä taistelua. Lihavuutensa takia hän jäi ulkopuoliseksi. Hän ei urheillut, häntä ei kutsuttu juhliin. Hänen kunnianhimonsa oli aina ollut kykyjä suurempi, mikä teki koulunkäynnistä pitkitettyä piinaa...
Oli itsestään selvää, että hänestä tulisi poliisi, ja hän onnistui päihittämään ylipainon vain pariksi kuukaudeksi elämässään juuri ennen poliisikorkeakoulun pääsykokeita.

Mainitsen vielä yhden henkilön hänen puheensa takia. Aluksi tuntui koomiselta, mutta pidemmän päälle olisi saattanut tyyliin ruveta ärsyttämään. Niinkut ja totanoit ovat tuttuja puheteksteissä, mutta tähän tyyliin en ole aiemmin missään kirjassa törmännyt, vaikka tosielämässä kyllä.
Sinä voit tyyliin laittaa kahvikupit pöytään.
- Sitä haki tyyliin tuhat henkeä.

Mistä kaikki alkoi? Mitä varten tällaista ryöstöä alettiin suunnitella?  Siihen oli jokaisella hahmolla omat syynsä. En paljasta juonesta muuta.
Ryöstön ohella kirjassa on pari muutakin pienempää tapausta, jotka jäivät kovin irrallisiksi ja itse päätarinan jalkoihin,

Hyvin kirjoitettu teos, joskin kaipasin vähän tiivistystä. Lisäksi minua ärsytti kirjassa nimillä esiintyvien henkilöiden määrä. Nimettyjä henkilöitä laskin olevan noin viisikymmentä ja se on ihan liikaa, jotta pystyisi kunnolla seuraamaan kuka kukin on. Kirjoitin kaikki henkilöt ylös, onneksi. Päähenkilöiden lisäksi pari muuta nimeä olisi riittänyt. Ei olisi tarvinnut kaikkia ystäviä, vartijoita  ja "naapurin miehiä" nimeltä mainita.
Kirjassa edetään joulukuusta 2008  syyskuuhun 2009.
Ihan luettava dekkari ja etenkin tuo todenperäisyys kiinnosti. Bonnier on kyllä tehnyt kirjan eteen ison taustatyön. Ja mikä parasta: hyvä vedätys!!

P.S. Palataan lähihistoriaan: ryöstöön on epäilty osallistuneen noin 20 henkilöä, joista osa saatiin kiinni, Helikopteria lentänyt 35-vuotias mies sai 7 vuoden vankeusrangaistuksen ja muut syytetyt 2-5 vuoden vankeudet.
Seitsemän tuomittua määrättiin yhteensä 10 milj.kruunun vahingonkorvauksiin. Kadonneista rahoista vain murto-osa saatiin takaisin. (Lähde: Iltasanomat 2010)
Mikä tilanne on nyt, vajaa kymmenen vuotta myöhemmin, siitä en löytänyt tietoja.

***********************
Pari sanaa kirjailijasta:
Bonnier on julkaissut 8 kirjaa, joista Helikopteriryöstön oikeudet  on myyty ainakin 30 maahan. Myös elokuva on tekeillä.  Jonas kuuluu kuuluisaan Bonnierin sukuun, jonka sukupuun ensimmäinen jäsen on syntynyt jo 1674. Suvusta löytyy niin kirjamyyjää kuin kustantajaakin. Helikopteriryöstö on ainoa suomennettu teos.

 Blogikirjoitus on Dekkariviikko kirjablogeissa - tempausta.

Kommentit