Lucinda Riley: Myrskyn sisar 2/7 osa


734 s. suom. ilm. 2018
Seitsemän sisarta-sarjan 2/7 osa, Allyn tarina
The Storm Sister 2015
suomennos: Hilkka Pekkanen
- kansi: Eevaliina Rusanen
Bazar Kustannus Oy

- kirjaston kirja

Lucinda Riley, synt. 1967 / Lisburn
Asuu vuorotellen Irlannissa ja Englannissa.
- kirjailija, ent. näyttelijä
Seitsemän sisarta -kirjasarja kertoo Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttövauvoista, jotka kasvatti-isänsä kuoltua saavat kirjekuoressa vihjeen omasta taustastaan. (Bazar)

Vanhin D'Apliésen sisaruksista on eksoottisen näköinen Maia, joka on kielenkääntäjä ja jonka tarina tuli tutuksi Seitsemän sisarta-kirjasta. Seuraavina ovat Alcyone eli Ally, joka on lahjakas muusikko, huilunsoittaja sekä ammattipurjehtija. Sitten ovat Tähti (Asterope), taidetta opiskeleva CeCe (Celaeno) ja  biologiaa opiskeleva Tiggy (Taygete), joka on sisaruksista hengellisin. Electra on kuuluisa huippumalli ja Merope on kysymysmerkki, jonka kohtalo selviää ehkä vasta viimeisessä osassa.

Tämä on toiseksi vanhimman sisaruksen  eli Alcyone "Ally" D'Apliésen tarina.

- Muistan aina täsmälleen, missä olin ja mitä tein, kun sain kuulla isäni kuolleen.

Meneillään ovat harjoitukset Aigeian-merellä Kykladien regattaa varten, mutta kuullessaan isänsä kuolemasta Ally on viettämässä viikonloppulomaa moottorialuksella. Ally lähtee heti kotiinsa Atlantikseen, Genevenjärvelle tapaamaan muita sisaruksiaan ja Marinaa, joka on sisarusten huoltaja.
- Papa Salt sai sydänkohtauksen kolme päivää sitten, eikä kukaan voinut tehdä mitään. Ruumis lennätettiin "Titanille" (isän alus) ja vietiin merelle. Papa Salt halusi tulla haudatuksi mereen. Hän ei halunnut rasittaa meitä hautajaisilla.

Testamentin luvun ohessa Papa Saltin lakimies Georg Hoffman johdattaa sisarukset puutarhaan, jonne on ilmestynyt uusi veistos, joka näyttää vanhalta navigointivälineeltä. Veistos on armillaari eli taivaspallo, jolla mitataan tähtien liikettä maapallon ympärillä. Vanteisiin on kaiverrettu kaikkien tytärten nimet, ja niiden perässä on numeroita, jotka näyttävät paikkakoordinaateilta. Vanteissa on kreikaksi muutakin tekstiä, jotka Maia lupaa kääntää. Lakimies antaa lisäksi kaikille kirjekuoren, jossa saattaa olla lisätietoja. Papa oli sanonut:
- "Kuoret tulee avata sitten kun kukin on valmis ja se tuntuu hyvältä."

Allyn kuoressa on kirjeen lisäksi on pieni sammakko ja sekä ohjeet miten toimia:
- Olet jo nähnyt armillaarin ja siihen kaiverretut koordinaatit. Ne auttavat sinua löytämään lähtökohdan matkallesi. Työhuoneeni hyllyssä on myös kirja, jonka on kauan sitten kirjoittanut edesmennyt Jens Halvorsen.

Unohtaakseen pahimman surunsa Ally lähtee takaisin purjehtimaan. Edessä olisi yksi maaailman rankimmista ja teknisesti vaativimmista kilpailuista, nimittäin Fastnet Race. Reitti on vaativa ja vaarallinen. Matkalla sattuu kuitenkin jotakin, joka saa Allyn keskeyttämään kilpailun. Niinpä omien juurien etsiminen alkaa kiinnostaa ja Ally rupeaa lukemaan käännättämäänsä Jens Halvorsenin kirjaa, joka alkaa Telemarkista, Norjasta elokuussa 1875.
- Anna Andersdatter Landvik pysähtyi odottamaan karjalauman vanhinta lehmää Rosaa, joka laskeutui jyrkkää rinnettä...."Kutsu sitä laulamalla", isä oli aina sanonut Annalle. "Silloin se tulee luoksesi."
Anna lauloi muutaman sävelen Rosan lempilaulusta nimeltä Per Spelman, ja laulu kumpusi hänestä niin, että sävelet helisivät kuin kellot laakson rinteillä.

Pidin kovasti tästäkin Rileyn viihdekirjasta. Tarina on kirjoitettu hyvin ja arvostan sitä taustatyötä, jonka Riley on tehnyt historiallisia osuuksia varten. Nykyisyyden ja menneisyyden osaset nivoutuvat hyvin lopulliseksi tarinaksi. Kaikki kuusi ensimmäistä osaa voi lukea irrallisina ja missä järjetyksessä tahansa, sillä kaikki kirjat alkavat samasta hetkestä. Viimeisessä osassa ilmeisesti sarja kootaan ja kerrotaan kuka tämä mystinen miljonääri Papa Salt oikein oli missä on puuttuva seitsemäs sisar Merope. Ainakin silloin toivon viimeistään saavani vastauksia.

En suostu etenemään hitaasti rannikon tuntumassa, vaan haluan suunnata ulos avomerelle tähtien johdettavaksi. 
(George Eliot)

P.S. Seitsemän sisarta -sarja perustuu väljästi Plejadien eli Seulasten tähtikuvioon liittyvään mytologiaan.

++++++++++++++++++++++++++++++


Lyhyesti kirjailijasta, jonka omakin elämä muistuttaa viihderomaania:
Lucinda Riley lopetti lupaavan näyttelijänuransa jo nuorena koska inhosi olla parrasvaloissa.
Kirjailija sanoo myös eläneensä ryysyistä rikkauksiin. Lucinda on löytänyt nykyisen miehensä 33-vuotiaana sanomalehden "yksinäisten sydänten" - palstalta, jonne kirjailijan äiti tyttärensä houkutteli tämän eron jälkeen. Lucinda on sitä mieltä, että hänen miehensä Stephen on pelastanut hänen elämänsä. Lucinda ei tiedä miten olisi ilman Stepheniä ruokkinut kaksi lastaan. Ensitapaamisesta kuuden kuukauden kuluttua pari meni naimisiin.

Rileyn isä toi 5-vuotiaalle tyttärelleen Griegin LP-levyn, jossa oli Peer Gyntin -orkesterisarja. Siitä tuli lapsuuden taustamusiikkia ja lisäksi isä ylisti Norjan kauneutta ja etenkin vuonoja. Isänsä ansiosta Lucinda on ihastunut maahan, käynyt siellä usein ja siksi oli helppoa valita Norja toisen osan historiaosuuksiin.
Nykyään Rileyn kirjoja on käännetty lukemattomille kielille ja niitä on myyty miljoonittain ympäri maailmaa.
Seitsemän sisaren tv-oikeudetkin on ostettu. Toivottavasti saamme nähdä sarjan joskus Suomessakin!
(2014 Belfast Telegraph, Daily Mail 2015 ja Myrskyn sisar)

*************************************
Aiemmin suomennetut teokset + yksi syksyllä v. 2018 ilmestyvä:
Keskiyön ruusu 2016, Seitsemän sisarta (sarjan 1. osa) 2017
Lokakuussa 2018 ilmestyy Enkelipuu (n. 700 s. - kertoo perhesuhteista, rakkauden kaipuusta ja unohdetusta menneisyydestä)

Vielä suomentamattomia osia Seitsemän sisarta -sarjasta: The Shadow Sister 2016 - The Pearl Sister 2017 ja The Moon Sister 2018

Sarjan lisäksi netissä on lukuisia kirjoja sekä nimellä Lucinda Edmonds että Lucinda Riley.

Kommentit