Eppu Nuotio: Anopinhammas, 2. osa


254 s. ilmestynyt 2018
2. osa Ellen Lähteen tutkimuksia -sarjaan
- kansi: Piia Aho
Otava

- kirjaston kirja

Eppu Nuotio, synt. 1962 Iisalmessa ja asuu Berliinissä.
- kirjailija, näyttelijä, ilmaisutaidon opettaja, suomentaja, ohjaaja


Ellen pitää puutarhamatkailusta tuntemattomien kanssa. Kukaan ei tiedä hänestä yhtään mitään, jokainen kontakti syntyy tai jää syntymättä puhtaalta pöydältä. Voi itse päätää sen, mitä itsestään paljastaa vai paljastaako mitään, voi itse valita millaisessa roolissa matkailee.

Sarjan päähenkilö Ellen Lähde on taas lähtenyt matkalle ja mikä siinä on matkaillessa kun Andalusiassa on niin kaunista ja kaiken kruunaa charmantti opas.
- Carlos on ollut puutarhurina eläköitymiseensä asti. Tämä täysin harmaantunut, vatsakas, kiharatukkainen, nauravainen ja tavattoman mielellään laulava Carlos olisi jo yksinään riittänyt syyksi matkustaa Andalusiaan.

Taitaa tämä puutarhamatkailua, perennoja ja marttoja harrastava Ellen Lähde olla ihastunut matkaopaaseen, vai jääkö vain ihastumiseen?

Viimeinen matkailta koittaa ja Ellen on tyytyväinen:
- Matka on ollut häkelyttävän aistivoimainen. Andalusian luonto, maaperän kuivuus yhdistettynä käsittämättömään rehevyyteen, on ollut elämys.

Viimeisenä iltana hotellissa näyttää olevan tulossa häät.
- Espanjalaiset häät, Ellen huokaa tyyytyväisenä, täydellinen lopetus täydelliselle matkalle.

Käy ilmi, että häät ovat suomalais-espanjalaiset. Kuinka ollakaan puhelias Ellen saa kutsun häihin. Sulhanen on Mikael Lohenkari ja morsian Carmen Flores Ramirez, joka on muuttamassa häiden jälkeen Suomeen.
Häiden jälkeisenä aamuna hotellin aulassa on kuitenkin järkyttyneitä ihmisiä ja oven edessä on ambulanssi.
Mitä on tapahtunut?

Andalusian tapahtumat jäävät kaihertamaan Elleniä ja niinpä tämä alkaa Suomessa vähän tutkia asioita.

Tämä on tällainen hyväntuulen kevytdekkari, sillä varsinaisia dekkariaineksia on aika vähän. Paneudutaan kauniisiin maisemiin, puutarhaan...
- Nyt pihamaalle on jo piilotettu ensimmäisinä kukintansa aloittavat valkeat lumikellot, keltaiset talventähdet ja kaikenväriset krookukset, huhti-toukokuun kukkijat, hennonsiniset helmililjat ja kevättähdet, ojan pohjalle laitetut kevätkurjenmiekat.....

... ja ihmissuhteisiin enemmänkin. Toki taustalla häämöttää rikos tai pari. Normilukujen väleissä on lyhyitä muisteluita 1980-luvulta.
- 16.11.1980 Lehmä poiki, Annikki. Minun hommani oli pitää Annikin häntää sivulla ja rauhoitella lehmää.

Kirjailija olisi voinut aluksi muistuttaa keitä olivat Silja ja Samuli, joiden ihmissuhteista puhuttiin kovin tuttavallisesti.
Muuten olioli rauhalli ja väkivallatonta kerrontaa. Nuotiolla on mukavan leppoisa kirjoitustyyli. Kaikki kirjailijan kirjat olen lukenut ja suosikkejani ovat olleet Pii Marinit. Pidän kyllä tästäkin jos asetan kirjan omaan genreensä eli ihmissuhdedekkariksi.P.S. En ole Andalusiassa käynyt, mutta kirjan luettuani tekee mieli matkustaa sinne.

++++++++++++++
Lyhyesti kirjailijasta:
Epun "oikea" nimi on Eija-Riitta. Eppu Nuotio on asunut monella paikkakunnalla ennen Berliiniä, kuten Helsingissä, Järvenpäässä, Riihimäellä, Hiittisissä jne... Eppu on käyttänyt loppuun kuusi imuria, seitsemän pesukonetta, kolme astianpesukonetta, viisi leivänpaahdinta, kaksi ompelukonetta ja lista jatkuuuuuu. Eppu on matkustanut ja veneillyt paljon ja veneitäkin on ollut tosi monta erilaista: kaksi koppivenettä, purjevene, keskimoottorivene, soutuvene, optimistijolla...
Eppu on ollut naimisissa 30 vuotta ja sanoo luulleensa, että rakkaus on täydellistä ja pettyi. Nyt tietää, että rakkaus on epätäydellistä ja ihmiselle hyväksi.
(Nämä mainiot lainaukset on otettu Kotilieden haastattelusta 2015)

*****************
Aiemmin ilmestyneitä teoksia:
Nuotio on äärimmäisen tuottelias, myös kirjailijana, sillä ilmestyneitä romaaneja ja lastenkirjoja on kymmeniä. Kirjojen nimiä löytyy hyvin netistä. Yksi tunnetuimmista on dekkarisarja Pii Marinista.
Nuotio kirjoittaa myös yhdessä Pirkko Soinisen kanssa sarjaa Salome Virrasta: Nainen parvekkeella 2016 - Sakset tyynyn alla 2018.
Aloitusosa, Myrkkykeiso, Ellen Lähteen tutkimuksiin ilmestyi 2017.

Kommentit

  1. Hei! Kiinnostaisi lukea tuo Kotilieden haastattelu Eppu Nuotiosta. Osaatko sanoa missä vuoden 2015 Kotilieden numerossa se on ollut? Kiitos paljon jo etukäteen!

    VastaaPoista
  2. Tässä on linkki siihen haastatteluun.
    https://kotiliesi.fi/jutut/eppu-nuotio-yhdessa/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti