Meredith Russo: Tyttösi sun


344 s. suom. ilm. 2018
- nuortenkirja
If I Was Your Girl, 2016
- suomennos: Leena Ojalatva 
Karisto Oy

- kirjaston kirja

Meredith Russo, synt. 1986 tai 1987 Tennesseessä, jossa myös kasvanut ja asuu edelleen.
- kirjailija
Poskiani poltteli. Poika rapsutti leukaansa. Hän siis oletti, että minulla oli poikaystävä. Hän oletti, että olin tyttö. Toisenlaisissa olosuhteissa olisin ollut riemuissani.

Tämä on tarina entisestä Andrewista, nykyisestä sukupuolensa korjanneesta kauniista tytöstä, Amandasta. Tyttöä on kiusattu ja hakattu entisessä koulussa ja välttääkseen kaiken tämän Amanda muuttaa isänsä luokse pieneen Lambertvillen kaupunkiin. Edessä on uusi elämä, uudet koulutoverit ja uusi koulu, jossa kukaan ei tiedä Amandasta mitään.
Amanda on yksinäinen ja traumatisoitunut, mutta älykäs tyttö, jonka haaveena on päästä joskus yliopistoon New Yorkiin. Odotukset ovat korkealla

Isä ei ole nähnyt Amandaa vuosiin, joten molemmat ovat vähän hämmentyneitä.
- Isä kohensi lasejaan ja huokaisi. Hänen kasvojensa uurteet näyttivät syvenevän. Ihmettelin, miten hän oli voinut vanheta niin paljon kuudessa vuodessa, mutta sitten muistin, miten paljon olin itse muuttunut.
- "Mun nimeni on nykyään Amanda, mikäli olet sattunut unohtamaan."
-"Hyvä on, Amanda", sanoi isä." Enköhän minä sen opi",

 Amandan vanhemmat ovat eronneet, eikä isä ole eron jälkeen soittanut tai kirjoittanut Amandalle. Miksei?
- "En tiennyt mitä sanoa", isä vastasi. "On ollut vaikeaa hyväksyä...tätä kaikkea."
- "Onko hyväksyminen helpompaa nyt, kun olet nähnyt mut?"
- "Anna isäpapan totutella asiaan, pentu....Taidan olla vanhanaikainen."

Amandan ensimmäinen koulupäivä koettaa.
- Kun astuin sisään, luokka hiljeni. Tytöt vilkaisivat minua ja käänsivät nopeasti päänsä pois, mutta muutama poika katsoi sekunnin pidempään. Heidän ilmeitään oli mahdoton tulkita....
...Sydämeni huusi, että he tiesivät.

Pikkuhiljaa Amanda sopeutuu kouluunsa ja saa ystäviä, mutta saavatko he tietää salaisuuden?
Amanda kuitenkin saa huomata ettei ole yksin oman asiansa kanssa, vaan hänen koulutovereillaan on myös omat, toisenlaiset salaisuutensa.
- "Salaisuus on vasta tulossa."
Minä  nyökkäsin ja katsoin kaukaisuuteen, jossa tuuli keinutti ruohoa kuin lempeä aalto. En katsonut X:ään, sillä halusin kunnioittaa hänen yksityisyyttään ja antaa hänen kertoa salaisuutensa omassa tahdissaan.

Amanda on pohdiskelija:
- Mietin, kuinka jokaisen ihmisen sisälle mahtui kaksi totuutta ja kuinka joskus oli mahdottoman vaikeaa saada sisäinen ja ulkoinen minä kohtaamaan.

Amanda on kirjan kertoja ja tapahtumat etenevät nykysyydessä sekä menneisyydessä (11, 6, 3 ja 2 vuotta sitten). Teksti on sujuvaa ja välillä unohtaa lukevansa nuortenkirjaa. Paitsi aikuisille niin voin suositella myös nuorison luettavaksi. Tämä on hyvä kirja nuoresta transtytöstä ja ihmisten erilaisuudesta sekä sen hyväksymisestä. Koskettavaksi kirjan tekee se, että se perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin ja tuntemuksiin.

- Niin kauan kuin muistin, olin pyydellyt anteeksi olemassaoloani ja sitä, että yritin olla sellainen kuin oikeasti olin, yritin elää sellaista elämää kuin minun oli määrä elää...Minä ansaitsin elää!

P.S.
Russo alkoi kirjoittaa kirjaa samalla kun hänen oma muutoksensa alkoi. Kirjoittaminen oli hyvä tapa käsitellä omia tunteita ja pelkoja. Meredith halusi kirjoittaa sellaisen kirjan, jollaisen itse olisi teininä halunnut lukea.

Meredith Russo on transsukupuolinen, joka vasta 26-vuotiaana "tuli kaapista". Russo yritti lähes 20 vuotta vakuuttaa itselleen ettei ollut se mikä tiesi olevansa. Vanhemmat, sisar ja koko suku hyväksyi Russon tämän  kerrottua heille transsukupuolisuudestaan. Tästä kirjailija on tosi onnellinen, sillä aina ei käy näin hyvin.
Tyttösi sun on Russon fiktiivinen esikoisteos, mutta saanut inspiraatioita kirjailijan omista kokemuksista transnaisena. Tämän kirjan jälkeen kirjailija alkoi kirjoittaa kahta uutta kirjaa.
Meredith sanoo olevansa nörtti, joka on hulluna videopeleihin ja rakastaa Star Warsia.

(Tiedot nettihaastattelusta sekä kirjan jälkisanoista.)

Kommentit