Martin Österdahl: Kymmenen on kuoltava, 2. osa523 s. suom.ilm. 2018
2. osa Max Anger-sarjaan
Tio svenskar måste dö , 2017
- suomennos: Aki Räsänen
- alkup. kansi: Elina Grandin
- kannen sovitus: Noora Karlsson

Aula & Co

- kirjaston kirja

Martin Österdahl synt. 1973 
Tukholmassa, jonka lähistöllä nyt asuu.
Kirjailija, entinen tv-tuottaja ja ohjelmajohtaja.


Venäjän laivastolla on Barentsinmerellä suurimmat sotaharjoitukset kymmeneen vuoteen sitten muurin murtumisen, ja uppoamaton ydinsukellusvene Kursk vajoaa pohjaan.

Mitä on tapahtunut? Oliko kyse törmäyksestä esim. toisen sukellusveneen kanssa vai Kurskin oman torpedon luhistumisesta sisäänpäin, vai mitä tapahtui? Joka tapauksessa sukellusveneen miehistöllä on nyt henki kyseessä.
- Ei tämä ole ensimmäinen sukellusveneen haaksirikko. Miehet ovat hyvin koulutettuja. Heillä voi olla yhä toivoa.

Mutta millaista miehillä on juuri nyt?
- Ne, jotka ovat yhä elossa, joutuvat kokemaan helvetin. Jos sukellusveneen tärkeimmät toiminnot ovat lakanneet, on vaarana, että valaistus on lakannut toimimasta, lämpötila laskee ja vettä tulee sisään.
Siinä vedessä ei pysy pitkään hengissä, ja jos siellä on tapahtunut räjähdys, on kai vaarana myös, että happi loppuu.

Monet maat tarjoavat apua Kurskin pelastamiseksi, mutta Venäjä on yllävän nihkeä vastaanottamaan apua. Miksi?
Jääkö ikuiseksi salaisuudeksi mikä aiheutti Kurskin haaksirikon, ja saadaanko miehistö pelatetuksi?

Samoihin aikoihin sukelluvenehaaksirikon kanssa aletaan Ruotsissa murhata korkeita virkamiehiä ja yhteiskunnan vaikuttajia. Ja mikä erikoista, murhaaja/murhaajat numeroivat ja merkitsevät ruumiit oudoin symbolein. Liittyvätkö symbolit vanhaan latvialaiseen uskoon vai nationalismiin vai johonkin muuhun?
Symbolit, jotka olivat jäljennöksiä hakarististä, jota asiantuntijat kutsuvat ukkosristiksi, hakaristin muunnelmaksi, jota tietyt uusnatsistiset ryhmät käyttävät. 
8-sakarainen risti, joka on varustettu toisilla symboleilla, jotka on sijoitettu jokaiseen kahdeksaan sakaraan. Ristiä ja symboleja kuvataan yksilön valmistautumiseksi kuolemaan.

Olisiko ns. numeromurhilla jotain yhteyttä Kurskin haaksirikkoon? Ja vielä, riikalaisessa ostoskeskuksessa on räjähtänyt. Kuuluuko sekin tapahtumiin vai ovatko kaikki erillisiä?

Mukaan selvitystyöhön tulee Max Anger, analyytikko ja entinen taistelusukeltaja. Mies, joka ei voi paljastaa omaa isoisäänsä tämän menneisyyden takia. Mies, joka on halunnut ilmoittaa isoisäkseen miehen, jonka turviin isoäiti pakeni: Carl Borgenstiernan, joka testamenttasi Maxille omaisuutensa.
Max asuu yhdessä Pashie Kovalenkon kanssa. jonka edesottamuksista ensimmäisessä osassa kerrottiin (en ole lukenut).
Pashie inhosi sotilaita ja poliiseja. Ennen kaikkea hänen oman kotimaansa, Venäjän sotilaita ja poliiseja.
Pashie työskentee Vektorissa, Mir 2000-tapahtumassa, jonka piti antaa lentävä lähtö Ruotsin ja Venäjän välisille suhteille uudella vuosituhannella, ja siinä keskityttiin koulutukseen, ympäristöön ja kulttuuriin. Pashie vastasi yhteyksistä Venäjän suurlähetystöön ja ulkoministeriöön. 

Suurin osa tapahtumista sijoittuu Ruotsiin ja Venäjälle, mutta osin myös Baltian maihin. Aikajanoilla seurataan niin  nykyisyyttä kuin 1945-lukuakin.
Kirjassa niin paljon tapahtumia ja ihmisiä, että läheskään kaikkea ei voi lähteä avaamaan. En ole siis lukenut ensimmäistä osaa, joten en tiedä paljonko sen lukemisesta olisi ollut hyötyä.
Alussa olin kyllä sekaisin -  vähän kaikesta -  koska paljon tapahtuu yhtäaikaa. Jotenkin kuitenkin eteenpäin lukiessa asiat  ja henkilöt alkoivat hahmottua ja aina kun teksti rupesi tuntumaan vähän pitkästyttävältä niin edessä oli joku juttu, joka pisti lukemaan eteenpäin.
Loppujen lopuksi pidin tästä kirjasta, vaikkei ihan helppolukuisin ollutkaan.

P.S. Kursk-niminen ydinsukellusvene on ollut olemassa. Sukellusvene upposi 12.8.2000 torpedo-osastojen räjähdyksen seurauksena Barentsinmerellä.
Pelastusyrityksistä huolimatta Kurskin kaikki 118 miehistön jäsentä menehtyi onnettomuudessa, joka on Venäjän laivaston historian pahin sukellusveneonnettomuus (tiedot netistä).

+++++++++++++++++++++++++++++
Tietoja kirjailijasta:
Martin Österdahl on opiskellut Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimusta ja taloustieteitä. On asunut Venäjällä 1990-luvulla ja seurannut vierestä kun Neuvostoliiton jälkeiset muutokset muovasivat maata.  (Aula & Co).
Martinkin (kuten A.J. Finn) kirjoitti ensimmäistä kirjaansa salassa ja myöhemmin irtisanoutui hyvinpalkatusta tv-työstään saadakseen olla kirjailija. Työtoverit lähes  järkyttyivät moisesta teosta. Kirjailija on silti tyytyväinen, sillä esikoisteos myytiin 10 maahan ja myös filmioikeudet on ostettu.
Österdahl kirjoitti työaikanaan illat ja pyhät ja nousi aamuisin klo 5 kirjoittamaan, herätti lapset seitsemältä ja vei heidät kouluun.
Miksi freelanceriksi? Kirjailija sanoo, että tunteen pitää olla niin vahva, ettei pysty hengittämään ilman sitä ja sen se vaati, että Martin uskalsi heittäytyä kirjailijaksi. (Aftonbladet  8/2017)

*********************************
Aiemmin suomennetut teokset:
Armoton todellisuus, 2017 (Max Anger-sarjan 1.osa/esikoisteos)


Kommentit