Käsityöt: neulotut polvisukat, ruttusukat ja hamppurätit


Lukemisen, joogailun ja bloggaamisen ohessa teen käsitöitä. Tänä vuonna on pitänyt sen verran kiirettä, etten ole ehtinyt paljoa neuloa tai virkata. Nämä nyt kuitenkin olen saanut aikaiseksi kevään aikana.helmikuu 2018

Socki-langasta neulotut polvisukat, 3,5- sukkapuikoilla, 54 s. Socki 75% villaa ja 25% polyamidia, menekki: vajaa 200 gr.  Kierteinen 1o 1n resori ja nilkassa normiresoria. Kavensin siinä kohden myös myös 2 s/puikko.  Vahvistettu kantapää ja kärjessä sädekavennus. Sopivat 38-39 numeron jalkaani. Vähän pidemmät olisin tosin voinut tehdä, muuten istuvat hyvin. Koko 200 gr olisi mennyt, jos pituutta olisi ollut enemmän. Sukat jäävät itselleni.

***********************
maaliskuu 2018

Viimeaikoina on ollut vähän käsityöinspisten hiipumista ilmassa. Normisti minulla on jo pari seuraavaa aihetta mielessä. Sukat, säärystimet ja bamburätit ovat mukavia välipalatöitä.

  • Tytär toivoi itselleen rättiä nokkoslangasta, mutta sen metsästäminen ei tuottanut tulosta. Kiersin Tampereen lankaliikkeet ja etsiskelin netistä. Löysin yhden liikkeen Helsingin keskustasta, ja sinnepä siis suuntasin. Osoittautui, että olin katsonyt jotain vanhaa sivua. Nokkoslankaa heillä ei ole ollut enää aikoihin. Sen sijaan suosittelivat hamppulankaa, on kuulema parempaa. Ostin kerän 100%  hamppulankaa, Javaa.  Mietin pitkään, että virkkaanko rätin vai neulonko. Päädyin virkkaamiseen. Kuivuu nopeammin. Katsotaan mitä tulee, nyt tuntuu kuin virkkaisi piikkistä narua...Täytyy sanoa, että järkyttävän rumat rätit. Näitä ei ole prässätty eikä muotoiltu. Virkkasin toiseen A-kirjaimen, joka kyllä näkyy, muttei paranna ulkonäköä. En tehnyt pitsireunusta koska halusin nähdä mihin lanka riittää (50 gr). Toisen rätin neuloin 4-puikoilla ja 30 s:lla, edestakaisinneuletta ja helmiä. Tästä rätistä  tuli vielä rumempi! Kastelin molemmat rätit nähdäkseni miten käy. Jämälankarätti vähän venähti, vaikka olin muka laittanut sen kuivumaan suoraan. Yllätyksenä tuli se miltä kasteltu hamppu tuntui. Luulin, että olisi mukavan karkea vielä märkänäkin, mutta ei. Pehmeni, hyvä juttu vai ei, riippuu varmaan käyttötarkoituksesta. Kun kastettu lanka kuivui se karheentui uudelleen. 
Ulkonäöistään huolimatta rätit lähtevät tyttärelleni, joka saa olla ensikäyttäjä. Joka  tapauksessa sen verran  kiinnostuin, että aion kokeilla itsekin. Helsingin kaupassa oli vain tuota narunruskeaa ja luonnonvalkoista, mutta netistä löytyy paria muutakin väriä, mm. kauniin keltaista.


Pakko oli ottaa kuva parista bambulankarätistäni (auringosta ja sydämistä) ihan vain vertailun vuoksi. Veisitkö tuliaiseksi mieluummin hamppu- vai bamburätit😂

************************************ 
huhtikuu 2018
Ei pitänyt tehdä sukkia, mutta kun kaupan loppuunmyyntihyllyssä oli jäljellä nämä kolme ihanaa väriä, niin olihan kerät pakko ostaa.
Neuloin sitten tällaiset helpot ruttusukat. Langat: Novitan Nordic wool ja mintunvärinen lanka on Baby woolia, 100% merinovillaa. Puikot 3,5. Menekki vajaa 150 grammaa. 48 s.  ja rutut tein 4 oikein ja 4 nurin, vahvistettu kantapää, jossa 3 o molemmilla sivuilla. Olen huomannut, että niin saa siisteimmin poimituksi silmukat.
Sädekavennus kärkiin. Itselleni tein eli koko 38.


Kommentit