Anne Tyler: Äkäpussi - proosa

Anne Tyler: Äkäpussi - 229 s. -  suom. ilm. 2018 - Vinegar girl, 2016 - suomennos: Tarja Lipponen- kansi: John Reeves Collection of Botanical Drawings from Canton, China - Johnny Kniga Kustannus - kirjaston kirja

Anne Tyler, synt. 1941 / Minneapolis
Asuu Baltimoressa.
Kirjailija, opiskellut yliopistossa Venäjän-tutkimusta. Entinen kirjastonhoitaja

Kate Battista on 29-vuotias nainen, joka on aikanaan saanut potkut yliopistosta koska oli toisena vuotenaan tullut sanoneeksi kasvitieteen professorilleen turhan jyrkästi (rumasti) tämän selittäessä yhteyttämistä ja yksi asia johti sitten toiseen ja lopulta erottamiseen.
Mars takaisin kotiin olemaan tyhjän panttina, kunnes Thelma-täti järjesti Katen lastentarhaan töihin lastentarhanopettajan avustajaksi. Kuusi vuotta Kate on sinnitellyt lastentarhassa, eikä ole kovin riemuissaan. Lastentarhanopettajat eivät arvosta, ja lapsetkin tajuavat ettei Katella ole mitään arvovaltaa. Uuden työpaikan hakeminen olisi kuitenkin liian vaivalloista.
- Opettaja Chaunceyn mielestä Kate oli liian lepsu. Jos lapsi kieltäytyi torkuista Hiljaisena Lepohetkenä, Kate tyytyi sanomaan:" Hyvä on, tee mitä lystäät." Ja marssi pois vihoissaan.

Toisaalta työ lastentarhassa tylsistyttää:
- Auttaessaan lapsilta kenkiä jalasta, kaapiessaan muovailuvahaa heidän kynsiensä alta, laastaroidessaan heidän polviaan. Auttaessaan heille kenkiä jalkaan.

Kotona asuminenkin kypsyttää, sillä Katella on 15-vuotias pikkusisko Bernice eli Pupu, josta on huolehdittava kuten hajamielisestä isästäkin, jonka työpaikalle joutuu viemään kotiin unohtuneita eväitä harva se päivä. Battistan perheen äiti on kuollut Pupun ollessa ihan pieni  ja niin Kate on tavallaan joutunut äidin asemaan.

Kate Battista on hieman erikoinen ja suorasanainen nainen. Monet ihmettelevät hänen tosi pitkiä hiuksiaan:
- "Tukka on kasvanut kahdeksannelta luokalta. En vain jaksanut enää sitä kälätystä."
-"Kälätystä?"
- "Kampaamossa. Loputonta puhetta. Ne paikat perustuvat kälätykseen. Naiset aloittavat pulinan jo ennen kuin ehtivät istua alas, puhuvat poikaystävistä, miehistä, anopeista. Kämppäkavereista, kateellisista ystävistä. Riidoista ja väärinkäsityksistä ja rakkaudesta ja avioeroista. Miten he keksivät niin paljon puhuttavaa? Minä itse en pystyisi siihen. Olin ainainen pettymys kampaajalleni. Lopulta ajattelin, että olkoon. Tästä lähtien en leikkuuta tukkaa.

Mukana tarinassa ovat myös laboratoriossa työskentelevän tohtori-isän 28-vuotias assistentti Pjotr ja naapurin nuori Edward Mintz, joka epätasaiset kellanruskeat partakarvat muistuttivat Katesta jäkälää. Pupu on pestannut Edwardin opettamaan itselleen espanjaa, vaikkei saisikaan viettää kotona kahdenkeskistä aikaa poikien kanssa.

Eräänä päivänä tohtori Battista saa mielestään hyvän ajatuksen, joka liittyy etenkin Kateen. Kate puolestaan ei ole ollenkaan ihastunut. Mihin isän suunnitelmat johtavat vai torppaako tytär ne?

Äkäpussi on kirjailijan uran lyhyin ja kepein romaani, jonka kirjoittamisesta Tyler on sanonut:
"Kirjaa oli valtavan hauska kirjoittaa! Se oli ihan namia!

Olen lukenut melkein kaikki Tylerin suomennokset ja pitänyt niitä ihan viihdyttävinä romaaneina, mutta tämä oli kyllä se kepein (kuten kirjan liepeessäkin sanotaan). Mutta miksi tarina on tällainen? Siihen löytyy selityksensä.

Äkäpussin tausta on lyhykäisyydessään tämä:
Brittikustantamo Hogart Press pyysi kahdeksaa kansainvälistä eturivin nykykirjailijaa kirjoittamaan oman versionsa tai tulkintansa William Shakespearen keskeisistä näytelmistä. Suomeksi Shakespeare-sarjan avaa siis Pulizer-palkittu Anne Tyler. Kirjailija ei arvosta Shakespearen klassikkonäytelmiä, joista eniten vihaa näytelmää "Kuinka Äkäpussi kesytetään".Syynä inhoon on se, että näytelmässä suhtaudutaan niin halveksivasti ja alentuvasti naisiin. Senpä vuoksi Tyler halusi kirjoittaa uusiksi juuri tämän näytelmän. Juonta ei tarvinnut säilyttää alkuperäisessä muodossaan, vaan kirjailija sai tehdä muutoksia, jotka sopivat omaan tyyliin..
"Oli aikamoinen onnenkantamoinen, että lähdin ylipäänsä koko hankkeeseen. Kustantamosta otetiin minuun yhteyttä sellaisena hetkenä, jolloin olin jotenkin puolustuskyvytön ja haavoittuvainen. Aluksi nauroin ehdotukselle", kertoo Anne Tyler sähköpostihaastattelussaan.

(Tiedot poimittu Helsingin Sanomien Jukka Petäjän maaliskuun artikkelista v. 2018).

Tyler on mainiosti nykyaikaistanut tarinan ja sen henkilöt. Totta on, että Äkäpussi on Tylerin oma, itsellinen romaani. Ilman tätä taustatarinaa en olisi liiemmin pitänyt kirjasta, mutta Shakespeare pelasti.

P.S. William Shakespeare (1564-1616) oli englantilainen näytelmäkirjailija ja runoilija. Hänen katsotaan olevan historian merkittävimpiä kirjailijoita ja aikansa etevimpiä englannin kielen taitajia. Kuinka äkäpussi kesytetään on Shakespearen noin vuonna 1594 kirjoittama komedia, joka kuuluu kirjailijan varhaisimpiin näytelmiin. (wikipedia)

P.P.S. Kirjassa mainitaan usein Katen kunnostavan Helleborus-penkkiä. Kyseessä ovat jouluruusut, joiden suku on leinikkikasvien heimossa.

P.P.P.S. Syksyllä 2018 ilmestyy samaan sarjaan (Shakespearen näytelmiä nykyromaaneiksi tulkittuna) toinen suomennos eli Jo Nesbøn Macbeth. Loput suomennokset ilmestyvät 2018-2021.

++++++++
Tietoja kirjailijasta:
Tyler on viettänyt lapsuutensa kveekariyhteisössä eri puolilla Pohjois-Caroliinaa, joissa perhe eli luontaistaloudessa. Kirjailija ei julkisuudesta piittaa ja kieltäytyy yleensä haastatteluista.
Pätkä Jukka Petäjän haastattelusta:
Olen yrittänyt saada Anne Tylerin haastattelua kolmekymmentä vuotta siinä onnistumatta. Kirjailija asuu Baltimoressa eikä hevin poistu kaupungista. The Guardian onnistui saamaan hänestä ensimmäisen kasvokkain tehdyn haastattelun huhtikuussa 2012. Toivoin omaa  haastattelua myös siksi, että Anne Tyler on Suomessa varsin tuttu kirjailija. 

Vihdoin Jukka Petäjä onnistui ja sai haastattelunsa, mutta vain sähköpostitse.
Mielenkiintoinen haastattelu  löytyy kokonaisuudessaan netistä Helsingin Sanomien sivuilta.
https://www.hs.fi > Uutiset > Kulttuuri

*********
Aiemmin suomennetut teokset:
Pako 1981 - Päivällinen koti-ikävän ravintolassa 1983 - Onnellinen matkamies 1986 - Hengitysharjoituksia 1989 - Pyhimys sattuman oikusta 1992 - Elämän tikapuilla 1995 - Oikukas planeetta 1999 - Aikaa sitten aikuisina 2002 - Avioliiton lyhyt oppimäärä 2004 - Amerikan lapset 2008 - Nooan kompassi 2010 - Jää hyvästi 2013 - Äkäpussi 2018

Kommentit