A. J. Finn: Nainen ikkunassa


461 s. suom. ilm. 2018
esikoisdekkari
The Woman in ihe Window, 2018
- suomennos Jaakko Kankaanpää

Otava

 - kirjaston kirja

A. J. Finn (pseud) eli

Daniel Mallory, synt. 1979
Kirjailija ja kustantaja, joka asuu New Yorkissa.


Minusta tuntuu, että sinulla on jossain sisälläsi jotain, mistä kukaan ei tiedä mitään.

- Epäilyksen varjo (1943)

Sunnuntain 24. lokakuuta

Anna Fox seuraa kotonaan naapuritalon tapahtumia. Nyt on menossa numero 212:n ikkunat, joissa ei ole verhon riekaletta, ei kaihtimen kaihdinta - ruosteenruskeassa kivitalossa.
Nyt saapuu tohtori.
- Zoomaan hänen jalkoihinsa: tummanpunaiset oxfordit, hohtavat kiillokkeesta, imevät syksyn aurinkoa ja potkivat sitä tieltään joka askeleella.
- Nostan kameraa kohti hänen päätään. Nikon D5500 ja Optekalinssi näkevät likimain kaiken....Zoom on parempi kuin kiikari.

Anna Fox on 38-vuotias lastenpsykologi, jolla on agorafobian (torikammon) lisäksi myös paniikkihäiriö ja masennusta. Anna asuu lähes yksin isossa talossaan, muttei ole unohtanut miestään Ediä eikä 8-vuotiasta tytärtään Oliviaa. Seuranaan Annalla on kissansa Punch, ja kellarikerroksessa asuu remonttimies David. Anna kuluttaa aikaansa sisällä talossa pelaten nettishakkia, katsoen dvd:ltä vanhoja mustavalkoisia klassikkoelokuvia.
- Ruudulla Jimmy pakottaa Kim Novakia kellotorniin. "En voinut seurata häntä - ja minä tosiaan yritin", Jimmy huutaa tarttuessaan Kimiä olkapäistä. "Uutta tilaisuutta harvoin saa. Haluan päästä eroon tästä kummittelusta."

 Ja toimien chattitohtorina:
tohtoriottaavastaan: Sinä oletkin selviytyjä. Miten Inderal?
Sally4: hyvin annos enää 8o mg
tohtoriottaavastaaan: 2x vrk?
Sally4: ix!!
tohtoriottaavastaan: Minimiannos! Loistavaa! Sivuvaikutuksia?
Sally4: silmiä kuivaa, ei muuta

Anna ei ole kyennyt menemään ulos 11 kuukauteen, joten teraupeutti tekee kotikäyntejä ja ruoka ja juomat toimitetaan kotiin:
- Ennen en juuri laittanut ruokaa - Ed oli perheen kokki - ja nykyään FreshDirect tuo ostokset ovelle: pakasteaterioita, mikroeineksiä, jäätelöä, viiniä (Viini tukkupakkauksissa.) Ja vähärasvaista lihaa ja hedelmiä.

 Annalla on myös muita ongelmia: hän juo aivan liikaa viiniä, merlotia,  ja napsii samalla lääkkeitä, vaikkei tunnusta sitä muille.
- Paljonko olen juonut? Aivan: kaksi pulloa. Ja lounaalla myös. Se tekee...paljon viiniä. Uskallan myöntää sen.
Ja entä lääkkeet: otinko oikeat annokset aamulla? Otinko edes oikeat lääkkeet? Olen ollut viime aikoina huolimaton. Tiedän.

Annalla ei ole ystäviä eikä työtovereitakaan, koska työskenteli kahden hengen vastaanotolla.
Aikansa kuluksi Anna alkaa valokuvata ja seurata vastapäätä olevan talon ihmisiä. Hävettää:
- Häpeä kiirii sähkövirtana lävitseni. Ajattelen kaikkia ja kaikkea, mitä olen kameralla nähnyt: naapureita, ventovieraita, suudelmia, kriisejä, pureskeltuja kynsiä, pudotettuja kolikoita, harppomista, kompastelua.

Eräänä päivänä Anna luulee näkevänsä rikoksen, väkivallanteon. Näkeekö vai luuliko? Luuleeko vai näkikö? Vai onko kaikki vain liiallisen  alkoholin ja pillereiden sumentamaa harhaista mielikuvitusta?
Mikä sai Annan jumiutumaan kotiin? Mikä aiheutti agorafobian? Voiko mikään tapahtuma saada Annaa poistumaan kodistaan?

Anna on tarinan kertoja ja pääasiassa eletään nykyisyydessä.
Alun pohjustus on turhan  pitkä ja Annan ongelmissa vellotaan liikaa. Tarinakaan ei minua sytytä. Merlotin juomisen ja lääkkeiden käytön kuvailuja olisi isolla kädellä voinut vähentää ja keksiä tilalle uusia hahmoja tai syventää olemassa olevia. Tekstistä huomaa, että kirjailija on viehättynyt elokuvista, sillä sitaatteja oli - liikaa. Onneksi tarina paranee loppua kohden, vaikka arvasinkin loppuratkaisun,
Kuten tarinassakin sanotaan, kaikkea on liikaa:
- Paljon ärsykkeitä. Niin tosiaan. Liikaa. Nukun liikaa, juon liikaa, ajattelen liikaa. Liikaa, liikaa, liikaa.

Minusta oli vain kohtalainen dekkari, mutta veikkaan, että tämäkin löytää lukijansa ja ehkä he pitävät enemmän.

P.S. Merlot on viiniköynnöslajike, jota käytetään pääasiassa punaviinin tuotantoon. Merlot on suhteellisen sopeutuvainen ja nopeasti kypsyvä, runsassatoinen lajike, ja sitä viljellään kaikilla merkittävillä viinintuotantoalueilla. (Wikipedia)

P.P.S  Sana agorafobia tulee kreikan "toria" tarkoittavasta sanasta agora, minkä vuoksi siitä käytetään myös nimistystä torikammo.

++++++++++++++++++++++++++++++++++
Tietoja kirjailijasta:
Daniel on kasvanut New Yorkissa ja kertoo ettei ollut kovin suosittu koulussa ja mieluummin pakeni rikoskirjallisuuden ja elokuvien pariin, varttuen ahmimalla Agatha Christietä ja Hardy Boy-kirjoja. Danielin onneksi perhe muutti lähelle elokuvateatteria, jossa poika kävi katsomassa mm. Hitchcockin elokuvia. Daniel sanoo olleensa ns. kiltti nuorimies, joka ei ollut tupakoinut, juonut alkoholia eikä suudellut ketään ennen 21 ikävuottaan. Mallory on kärsinyt masennuksesta, jonka on tartuttanut Anna Foxiin. Kirjailija kirjoitti tätä kirjaa salassa vuoden ajan ja  kävi samalla kokopäivätöissä. Mallory/Finn kirjoittaa nyt toista trilleriä, joka sijoittuu San Franciscoon.
Mallory itse ei ole kiinnostunut kirjailijoiden yksityiselämästä, vaan sanoo ostavansa vain kirjoja eikä muistelmia.
(the Guardian 14.1.2018)


Kommentit