Geir Tangen: Sydämenmurskaaja, osa 2/3 - dekkari


460 s. suom. ilm. 2018
osa 2/3
(toimittaja Viljar Ravn Gudmundsson - rikostutkija Lotte Skeisvoll)
Hjerteknuser 2017
- suomennos: Päivi Kivelä
- kannen kuvat: Shutterstock, Belterz/iStock
Otava

- kirjaston kirja

Geir Tangen, synt. 1970 Øystese
Asuu Norjan Haugesundissa.
Dekkarikirjailija, yläkoulun opettaja ja Norjan suosituimman rikoskirjallisuusblogin pyörittäjä (Bokbloggeir.com).

Alexander Hauge Gudmundsson yritti avata silmänsä, mutta onnistui vain raottamaan niitä. Oli sunnuntai, talviloman viimeinen päivä, ja edellinen ilta oli ollut kosteanpuoleinen. Hän makasi vieraassa sängyssä. Peitto jonka alle hän oli käpertynyt oli ylellinen.

Kenen kotona ja kenen peiton alla Alexander makaa? Tästä alkaa kirjan tarina. Rikoksia ratkomasssa ovat rikostutkija Lotte Skeisvoll ja toimittaja Viljar Ravn Gudmudson, jotka ovat tuttuja ensimmäisestä Maestro-osasta.
Hei, huomasitko, että alun sitaatissa Alexanderilla ja rikoksia ratkovalla Viljar-toimittajalla on sama sukunimi?
Alex onkin Viljarin 17-vuotias poika, joka on sotkeutunut sellaiseen vyyhtiin ettei siitä omin voimin pois pyristele. Mutta pystyykö isä auttamaan? Mitä on tapahtunut? Mukana kuvioissa myös norjalaisia vastarintaliikkeen jäseniä. Kirjailija sanoo jälkisanoissaan mm. näin:
-Joku voi väittää minun liioittelevan, kun kuvailen äärioikeistolaisia ja heidän ajatuksiaan. Kirjan henkilöiden repliikit ja perustelut ovat aitoja. Ne on kopioitu tietyiltä kotisivuilta, Facebookista, Twitteristä yms tiedotusvälineille annetuista lausunnoista.

Lotte Skeivoll on ollut sairaslomalla (Viite: Maestron tapahtumat), mutta palannut töihin. Onko Lotte tullut töihin liian aikaisin, jaksaako työskennellä? Ainakin lähimmät työtoverit ja Vidar-ystävä epäilevät:
- Onko sinulla kaikki kunnossa, Lotte?
- Vidar:" Sinäkin olet ihminen, Lotte. Ei sinussa ole kytkintä, jolla sinut voi muuttaa ihmisestä koneeksi milloin haluaa."

Lotte sanoo, ettei ole yksinäinen, eikä ollut koskaan kaivannutkaan tuttavia ympärilleen.
- Hän selvisi hyvin ilman perjantaitacoja, palkkapäiväoluita ja naisseurueen shoppailumatkoja Lontooseen. Hän eli yksin, oli valinnut niin jo nuorena. Ihminen ei voinut luottaa keheenkään muuhun kuin itseensä.
Loten elämä oli järjestystä, rutiineja ja ammattimaisuutta. Tunteilu ei siihen kuulunut. Joko hän teki työnsä tai sitten ei.

Lehtioimittaja Gudmundsson on nuhjuinen, levoton, häikäilemätön ja hitusen naivi, eronnut ja 17-vuotiaan Alexanderin huoltaja.
Erilaisuuksistaan huolimatta Lotte ja Vidar ovat ystäviä ja toistensa tukijoita.
Lotte sanoo:" Ainoa mitä tarvitsen on kuuntelija. Sellainen joka on valmis kuuntelemaan, tapahtuipa mitä tahansa. Ja joka ei ala tuomaroida, mitä on oikein ja väärin ajatella tai tuntea.

Kirjassa on useita kertojia ja tapahtumat etenevät muutamalla eri aikajanalla. Kirjoitustapa toimii hyvin, mutta itse  tarina etenee alussa arveluttavan hitaasti  Loppujen lopuksi "hitailulla" taitaa olla tarkoituksensa, sillä  syyllinen/syytön - peli alkaa ja "pommit" putoilla.  Juuri kun luulit älyäväsi jotain, niin kas, suunta muuttuu.
Päähenkilöiden elämää avataan eniten, mutta muista puhutaan vähemmän ehkä siksi, että edellisessä osassa on esitelty mm. kaikkien inhoama Olav Scheldrup Hansen .
- Lotte katseli edessään seisovaa pientä miestä. Ohut taaksepäin kammattu tukka ja raskaat pussit silmien alla. Jos joku pilapiirtäjä olisi ollut paikalla lyijykynineen, tuloksena olisi varmaan ollut kuva bernhardilaiskoirasta harmaassa kokopuvussa.

Olav puolestaan luulee itsestään paljon enemmän kuin onkaan. (Taas viittaan Maestroon).
- "Helvetin ompeluseura", tuumaa Olav työkavereistaan.

Ihan hyvä dekkari, joka olisi ollut vielä parempi jos alkua olisi hiukan nopeutettu. Pidin ensimmäisestä osasta enemmän, sen yllätyksellisyydestä ja tarinasta, joka kantoi loppuun asti. Silti, totta totisesti aion lukea trilogian viimeisenkin osan.

Kirjan nimi viittaa sormukseen. Kenen sormukseen? Ja mikä viittaus? Lue kirja, niin tämäkin selviää,
mutta aloita Maestrosta.

P.S. Kirjailijan  paras ystävä on aina sanonut, että Geiristä tulee kirjailija. Geir on lapsesta asti pitänyt kirjoista ja rakastanut kirjoittamista pitäen sitä hyvänä keinona ilmaista itseään. Geirin ollessa vielä lapsi isä kertoi satuja ja kummitustarinoita ja myöhemmin esitteli pojalle kirjamaailman. Äiti ei ollut  lukuihmisiä, mutta osti Geirille kirjoja. Ja kuinka ollakaan, Geir meni naimisiin kirjailijan kanssa (Agnes Lovise Matre). Ensimmäiset rikostarinansa kirjailija kirjoitti 11-12 -vuotiaana.
Bonuksena kerron vielä, että esikoisteos-Maestro on alunperin ilmestynyt omakustanteena, johon perhe sijoitti paljon rahaa (ja aikaa). Kirja möi heti ensimmäisenä päivänä niin hyvin, että uusia  painoksia oli otettava lisää ja lisää. Siitä alkoi kiinnostus kirjaa kohtaan ja Maestro sai kustantajansa. Kuukautta myöhemmin Ahlander Agency oli myynyt Maestron oikeudet 15 maahan Euroopassa ja Usassa. Tästä alkoi Geir Tangenin unelma. (P.S:n teksti mukaeltu Tangenin biosta)

******************

Lotesta ja Viljarista kertovan sarjan ensimmäinen osa on Maestro (suom. ilm. 2017).  Kolmatta osaa Tangen kirjoittaa nyt Espanjassa ja työnimi on Kuolleen miehen tango. Kirja ilmestynee tänä vuonna, näin ainakin kirjailija toivoo.

Kommentit

  1. Thank you for your great review! I am very happy to see that you are going to read my third novel as well. I am finishing that one as we speak, and I can promise you that it will not have a slow start ;) This time the action are exploding from the first page, and as a novel it is much more similar to "Maestro" than it is to this one. But then again ... The loose ends from "Sydämenmurskaaja" will be solved in the third and final chapter of the serie. Once again ... Thanks! <3

    VastaaPoista
  2. Thank you for your kind words <3 Nice to know that the loose ends are going to be solved. I am really waiting for the next book!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti