Ann Cleeves: Merilokki


353 s. suom. ilm. 2018
6. osa Vera Stanhope-sarjaan
The Seagull, 2017
- suomennos: Annukka Kolehmainen
- kansi: Drunaa
Karisto Oy

-- kirjaston kirja

Ann Cleeves, synt. 1954 - Herefordshire
Rikoskirjailija, joka keskeytettyään yliopiston teki kaikenlaisia hanttihommia, mm. kokkina, lastenhoitajana.
Cleeves on tunnettu myös Shetlanti-sarjastaan.  Vera Stanhope - ja Shetlanti-kirjoista on tehty tv-sarjat.


Esinäytös / kesäkuu 1995
Hän oli vajonnut ajatuksiinsa ja lakannut kuulostelemasta miehen tuloa. Hän tiedosti tämän länsäolon vasta kun tunsi tämän takanaan, hengityksen kaulallaan ,kädet olkapäillään. 

Entinen rikostarkastaja, nykyinen vanki, John Brace pyytää Vera Stanhopen vankilaan paljastaakseen Veralle jotain. Vinkin ehtona on, että Vera vierailisi Johnin tyttären Pattyn ja tämän kolmen lapsen luona tarkastamassa, että kaikki on hyvin.

Vera on tietysti utelias ja haluaa kuulla Johnin vinkin. Tästä alkaa tarina, jota Vera alkaa purkaa tiiminsä, Joen, Hollyn ja Charlien, kanssa.
Vera on Vera, ylipainoinen, homssuinen, verenpaineesta kärsivä ja viskiä juova komisario, mutta taitava työssään. Asuu lapsuudenkodissaan ja ajaa vain vanhalla, isältään perimällään Land Roverilla. Vera on varmaankin ollut aina kovin yksinäinen, ainoa lapsi. Äiti on kuollut kun Vera on ollut lapsi ja isä oli mikä oli. Elämäntilanteensa vuoksi Vera suhtautuukin usein Joe-alaiseensa äitimäisen huolehtivasti. David Leon (tv-sarjassa Joe)  kuvaileekin Veran ja Joen suhdetta äiti-poika -suhteeksi.

Tiimin jäsenet arvostavat pomoaan:
- Holly pohtii: "Kun Vera saapuu, hän saa ihmiset puhumaan. He vuodattavat hänelle salaisuutensa. Kuinka hän sen oikein tekee?"
- Joe: "Hän on kiinnostunut. Oli sillä sitten jutun kannalta merkitystä tai ei, häntä kiinnostaa kaikki mitä ihmiset haluavat kertoa. Hän on kuin utelias vanha huuhkaja, jolla ei paremnin ole omaa elämää."

Tässä osasssa ei tiimiläisten yksityselämään liiemmin pureuduta. Joe Ashworth puurtaa töissä, mutta soittaa tunnollisesti kotiinsa vaimolleen Salille. Potee huonoa omaatuntoa siitä että tuntee olonsa kaikkien kotoisimmaksi juuri töissä eikä vaimonsa ja lasten kanssa.
Holly on kunnianhimoinen yksinasuja, joka miettii onko hänellä ylipäätään elämää. Pitäisikö käydä enemmän ulkona, tavata ihmisiä, hankkia kavereita muualtakin kuin töistä.
Charlie on Veran sukupolvea, nuhjuinen ja yksinäinen. Tosin vähän reipastunut viime aikoina, koska tytär on tullut kotiin.

Veran viinaan menevä isä Hector kuului Neljän Liittoon, jonka salamyhkäisyys oli nuorta Veraa aikoinaan pelottanut.
- Miehet pyörittivät värväyspalvelua. Lihasvoimaa vuokrattava. Niille, jotka halusivat karkottaa aktivistit metsästysseurueen tieltä tai hätistää tiehensä paikalliset, jotka halusivat estää riistanvalvojia myrkyttämästä sinisuohaukkoja...Hyväkuntoisia nuoria kloppeja, joilla oli pulaa käteisestä ja joista pieni tappelunnujakka oli poikaa. Kaikki hoidettiin etäältä. Likaisen työn tekijöitä ei mitenkään voinut yhdistää Liittoon.
Tällaisten hommien lisäksi miehet varastivat  ja möivät myös harvinaisten lintujen munia, nylkivät ja täyttivät kuolleita elämiä.
Neljän Liittoon kuuluivat: Hector, John Brace (silloinen rikostarkastaja), Robbie Marshall, joka oli pakkomielteisin linnunmunien kerääjä ja joka hoiti kloppien värväämisen sekä Proffa. Hector on kuollut, Robbie julistettiin kadonneeksi 1995, John on vankilassa eikä kukaan tiedä Proffasta mitään, ei edes nimeä.
Neljän Liitto alkaa nivoutua tarinaan, mutta miten...  Ja kuka on Proffa?

Tämän kirjasarjan yhteydessä on kyllä ihan pakko puhua myös muutama sana tv-sarjasta.
Kahta ensimmäistä osaa en ole lukenut, koska aloin samaan aikaan seurata tv-sarjaa. Lukemieni kirjojen perusteella Cleeves etenee aika rauhalliseen tahtiin, ehkä liiankin verkkaisesti. Tv-sarjan myötä henkilöhahmot olivat minulle jo tuttuja. Nykyään kun luen Cleevesin kirjoja näen aina edessäni Brenda Blethyn, joka on oiva valinta Veran rooliin. Pidin myös Joeta esittävästä David Leonista, mutten niinkään uudesta Joesta Aiden Healysta.
Olen kuunnellut Brendan ja Davidin haastattelut, joissa kumpikin kehuu toisiaan. Se että näyttelijät viihtyvät ja arvostavat toisiaan näkyy myös tv-sarjassa. Cleeveskin sanoo, että Brenda Blethyn on nappivalinta.
Pidän nopeatempoisista dekkareista, joten tässä tapauksessa tv-sarja voittaa kirjat.
Cleeves kirjoittaa hyvin, henkilöhahmot ovat mainioita: kuka voisikaan Veran nähdessään kuvitella, että tämä on arvostettu rikoskomisario. Tarinat etenevät mallikkaasti.

Taustaa: Ann Cleeves kertoo aloittaneensa kirjoittamisen koska asui paikassa, jossa ei ollut muuta tekemistä. Ann asui tuolloin miehensä Timin kanssa jollain suojelualueella/luonnonpuistossa yms. Aloittaessaan Verasta kirjoittamisen Cleeves ei aikonut tehdä sarjaa. Kävi sitten  niin, että kirjailija ihastui päähenkilöönsä niin paljon ettei malttanut lopettaa. Cleeves on luvannut jatkaa Vera Stanhopen tarinaa. Hyvä niin ja toivottavasti saamme nekin aikanaan televisioon.

P.S. Miten lintuelementti on päätynyt Cleevesin Vera-sarjaan? Veikkaanpa, että silloisella asuinpaikalla on ollut osuutta. Toiseksi Annin aviomies Tim (1951-2017) oli innokas lintubongari.

***********************

Vera Stanhope-sarjassa aiemmin ilmestyneet osat: Kuolonkukkia, Kuolemanhiljaisuus, Viiltoja, Satamakatu ja Yöperhoset.
Shetlanti-sarjaa on kirjoitettu 8 osaa, mutta suomennettu viisi: Musta kuin yö, Valoisat illat, Punaista tomua, Sininen sarastus ja Mykkä vesi. Muistelisin lukeneeni, että Cleeves on sanonnut lopettavansa tämän sarjan, jonka viimeinen eli 8. osa on Wild Fire (2018).
Ann Cleeves on tuottelias kirjailija, joka on kirjoittanut 30 kirjaa tähän mennessä.

Kommentit

 1. Kiitos Kirjarouva erinomaisesta tekstistäsi.
  Tämän luettuani on ihan pakko laittaa kirja varaukseen.
  Kiitos myös kirjailijan koko tuotannon luettelosta lopussa.
  Kevätterveisin
  Riitta Lapista

  VastaaPoista
 2. Ei kestä. Hyviä lukuhetkiä Veran seurassa ja terveisiä Lappiin!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti