Nadia Murad: Viimeinen tyttö, olin Isisin vankina - tositarina


Nadia Murak:
Viimeinen tyttö, olin Isisin vankina, 
318 sivua ja 8 kuvasivua
suom. ilm. 2018
The Last Girl - My Story of Captivity and My Fight Against  the Islamic State, 2017
- suomennos: Sami Heino
- kansi: Fred R. Conrad
Otava
- kirjaston kirja

Nadia Murad, synt. 1993, Kojo (Kocho), Irak
kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti



Huomio!
Jos pelkäät saavasi liikaa sisältötietoa kirjan esipuheesta, niin älä lue sitä. Jätä lukematta myös alla olevan esipuheen otteet. Itse aina luen esipuheen, niin nytkin, eikä Clooneyn teksti mielestäni avannut liikaa sisältöä. Päätä itse.

Otteita kirjan aloittavasta esipuheesta, jonka Nadia Muradin asianajaja ja ystävä Amal Clooney on kirjoittanut: ...Isis hyökkäsi v. 2014 Nadian kotikylään Irakissa, ja 21-vuotiaan opiskelijan elämä murskaantui. Nadia joutui katselemaan, miten läheisiä vietiin kuolemaan ja tyttöä itseään kierrätettiin Isis-taistelijalta toiselle....
...Nadia oli yksi tuhansista Isisin sieppaamista, joita myytiin orjamarkkinoilla ja Facebookissa - joskus jopa vaivaisesta 20 dollarista...
..Nadian tarina kertoo kansanmurhasta. Kansanmurha ei tapahdu vahingossa. Se on suunniteltava...
...Nadia Muradia ei onnistuttu vaientaa julmuudella, eikä onnistuttu murtamaan, eikä hän tule vaikenemaan. Tämän kirjan ansioista hänen äänensä kaikuu lujempana kuin koskaan.


Esipuheen luettuani vähän pelkäsin mitä olisi odotettavissa, kauhukuviako. Kirja  kuitenkin on paitsi Nadian ja hänen lähisukunsa tarina myös eräänlainen tietopaketti Irakin politiikkaan ja uskontoon. Niitä ei ole tekstissä kyllästymiseen asti, vaan kaikki osaset ovat kompaktissa paketissa.
Nadia oli kahdestatoista lapsesta nuorin ja perhe asui pienessä, rauhallisessa Kochon  kylässä, Sinjarin maakunnassa Pohjois-Irakissa. Nadia oli kuin kuka tahansa nuori tyttö haaveillen oman kauneussalongin perustamisesta. Äiti oli isän toinen vaimo ja heidän suhteensa rakoili jo siinä vaiheessa kun Nadia v. 1993 syntyi. Isä ottikin sitten uuden vaimon. Vuonna 2003 isä kuoli sydänkohtaukseen ja Nadian äidistä tuli suurperheen koossapitävä voima. Nadialle äiti oli 21 vuotta jokaisen päivän keskipiste.

Kaikille Kochon asukkaille kylä oli tärkeä monessa suhteessa, ja rakkaudella mm. rakennettiin kotitaloja, jotka lapset ja lapsenlapset aikanaan perisivät, näin ajateltiin. Kaikki Kochon asukkaat olivat jesidejä. Nadia kuvaa uskontoaan mm. näin:
- Jesidismi on muinainen, monoteistinen eli yksijumalainen uskonto, jossa pyhät miehet levittävät suullisesti tarinoita. Se on uskontona ainutlaatuinen, ja jopa tarinoita ulkoa osaavien pyhien miesten on vaikea selittää sen sisintä olemusta...
...Maailmassa on nykyisin noin miljoona jesidiä.

Nadian perhe viljeli maata, hoiti yli sadan lampaan laumaansa ja eli sulassa sovussa muiden kyläläisten kanssa, kunnes Isisin taistelijat alkoivat lähestyä kylää loppukesästä 2014. Lähes kaksi viikkoa kestänyt piiritys alkoi aika "viattomasti".  Ensin taistelijat vain ajelivat härnäävän hitaasti kylän läpi, sitten veivät elämiä - kanan, tipuja, pari lammasta. Myöhemmin kun koko kylä on jo vallattu, sieppaajat kertovat varoittaneensa tapahtumista etukäteen.
- Kun veimme kanan ja sen poikaset, se tahtoo sanoa, että viemme myös naisenne ja lapsenne. Kun sieppasimme pässin, se merkitsi heimojohtajienne sieppaamista, ja pässin tappaminen heidän surmaamistaan. Ja uuhi tarkoitti tyttöjä.

Pelko saapui kylään. Elämä pysähtyi. Ihmiset pysyttelivät sisätiloissa ja keskustelivat kuiskaamalla. Myös kapinointia kaavailtiin ja miehet alkoivat suunnitella mitä voisivat tehdä.. Jollei voi paeta, taistella tai piiloutua, niin pystyisikö Isis-joukkoja huijaamaan. Vastauksen voi arvata.

Kahden viikon jälkeen alkoi tapahtua. Kylää alettiin tyhjentää tavalla jos toisellakin. Tuossa vaiheessa Nadia, eikä kukaan muukaan kyläläisistä, vielä tiennyt miten paljon Isis heitä vihasi ja mihin hirvittävyyksiin se kykeni.
- Kun Isis valtasi Sinjarin maakunnan ja alkoi siepata jesidejä, kutsuttiin ihmisryöstöjen uhreja sanalla sabaya (yksikkömuoto sabiyya) tarkoitettaessa nuoria tyttöjä, joita ostettaisiin ja myytäisiin seksiorjiksi.
Sabayat voidaan antaa lahjaksi tai myydä omistajan oikkujen mukaan, sillä tytöt ovat "pelkkää omaisuutta"...Ja jos omistaja kuolee, niin sabaya jää perinnöksi vainajan perikunnalle. 
Isis soveltaa valikoiden lakejaan, vaikka suurin osa niistä onkin peräisin Koraanin jakeista tai keskiajan islamilaisista laeista.

Nadian tuskainen tie alkoi. Siepatuilla tytöillä oli karkaaminen aina mielessä, vaikka rangaistukset olivat hirvittäviä ja onnistuivat harvoin. Ei ole mikään juonipaljastus, että Nadia onnistuu pääsemään pois. Hän sanoo: Terroristit eivät uskoneet, että jesiditytöt voisivat karata heiltä, eivätkä ainakaan sitä, että meillä olisi rohkeutta paljastaa koko maailmalle, mitä he meille tekivät. Me uhmaamme järjestöä, kun emme katso sen rikoksia läpi sormiemme.

Rankka tositarina, jonka sisältöä avaan blogissani vain vähän. Kirjan teksti on hyvää ja mielenkiintoista ja samalla pääsee  kurkistamaan nyky-Irakiin, jota Nadia luonnehtii valvontapisteiden valtioksi, joka on hajonnut sadoiksi pirstaleiksi. 
Jos aihe kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan.

P.S. Nadia Muradille on myönnetty palkintoja ja hänet on nimitetty maailman ensimmäiseksi ihmiskaupasta selviytyneitä ihmisiä puolustavaksi YK:n hyvän tahdon lähettilääksi.
Amal Clooney (synt.1978 Beirutissa ja naimisissa näyttelijä George Clooneyn kanssa) on kansainvälisiin ihmisoikeusasioihin erikoistunut asianajaja. Clooney toimii Nadia Muradin ja muiden seksuaalista orjuutta kokeneiden jesidinaisten asianajajana.







Kommentit