Fiona Barton: Leski


Fiona Barton: Leski
380 s. suom.ilm. 2018, esikoisteos
The Widow, 2016
- suomennos Pirkko Biström
- kansi: R. Shailer/TW ja Getty Imagines
Bazar Kustannus Oy
- kirjaston kirja

Fiona Barton, synt. 1957 Cambridge -
kirjailija, toimittaja ja uutispäällikkö, joka on kirjoittanut paljon juttuja
suurista rikostapahtumista ja huomasi miettivänsä, kuinka paljon rikoksista syytettyjen miesten vaimot mahtoivat tietää heidän puuhistaan - tai edes halusivat tietää. 

Jean Taylorin miestä Gleniä syytetään vakavasta rikoksesta, mutta kuka on nainen hänen vierellään?
Viime vuosina monet dekkarit ovat alkaneet muistuttaa toisiaan ja ovat väkivaltaistuneet. Ilahduin kun näin tämän esikoisteoksen aiheen eli vaimon rooli "roiston" rinnalla. Tämä on psykologinen trilleri vailla väkivaltaa.

Tarinassa on useampia kertojia, joista eniten ovat äänessä vaimo eli leski Jean Taylor ja poliisi Bob Sparkes, jolle tutkimuksista tulee lähes pakkomielle ja joka epäilee, ettei Jean ole kuulusteluissa kertonut totuutta.
Muita kertojia ovat toimittaja Kate Waters ja Bellan äiti, Dawn Elliot sekä  Jeanin aviomies, epäilty Glen Taylor. Tapahtumat sijoittuvat vuosille 2006 - 2010,  mutta tarina ei etene kronologisesti,

Kaikki alkaa kun Dawn Elliotin 2-vuotias Bella häviää kotipihaltaan. Tutkimuksisssa päädytään siihen, että Glen Taylor on napannut tytön, mutta koska syyllisyyttä ei ole voitu todistaa Glen vapautetaan. Voi vain arvata mikä mekkala siitä syntyy.  Tayloreita ei jätetä rauhaan. Lehdistö roikkuu kodin liepeillä ja naapurit ja normikansa reagoivat.

Neljä vuotta myöhemmin linja-auton alle jää mies, joka osoittautuu Glen Tayloriksi ja niinpä kiinnostus herää uudelleen. Toimittaja Kate Waters ja poliisi Bob Sparkes alkavat toimia tahoillaan.

Glenillä on ollut suuria suunnnitelmia uralleen ja elämälleen, mutta kaikki ei taidakaan mennä toiveiden mukaan. Lisäksi millainen oli Taylorien avioliitto? Saattoiko se olla onnellinen huolimatta vastoinkäymisistä ja lapsettomuudesta?
- Olen aina ajatellut, että Jean peitti Glenin tekoja. Hän oli kunnon nainen, mutta täydellisesti Glenin vallassa. He olivat menneet naimisiin nuorina - Glen oli liiton älykäs osapuoli, se joka oli menestynyt koulussa ja saanut hyvän työpaikan ja Jean oli hänen sievä pikku vaimonsa.

Mikä on totuus, onko Jean todella ollut niin tyhmä esittäessään tietämätöntä ja puolustaessaan miestään vai onko kaikki vain teatteria? Mitä Jean oikeasti tietää? Ja mitä ovat ne höpsötykset, joita Glen tekee  tietokoneellaan omassa huoneessaan?

Jos ei poliisi halua luovuttaa, niin ei myöskään siepatun Bellan äiti tahollaan, vaan suostuu alusta alkaen mukaan median pyöritettäväksi. Onko siihen joku syy?

Teksti on hyvää ja etenee mukavasti kehittäen jännitettä loppuun asti, Tapahtumia on loppujen lopuksi vähähkösti, joten samoja asioita käsitellään suunnasta jos toisestakin, Hieman oli välillä pitkästymisen fiilistä, mutta kyllä tämän luki ja pitihän sitä saada tietää loppuratkaisu.

P.S. Barton on julkaissut toisen kirjansa, Child, kesällä 2017. Suomennos Lapsi ilmestyy vuonna 2019 ja aion kyllä lukea senkin. Josko Barton olisi taas keksinyt jotakin uutta,

Kommentit