22 kirjailijaa: Toinen tuntematon (nimet lopussa)


22 kirjailijaa: Toinen tuntematon, novelleja
376 s, ilm. 2017
toim. Johanna Catani, Lari Mäkelä
esipuhe: Kirsi Piha / Ellun Kanat
-kansi Martti Ruokonen
WSOY
- julkaistu yhteistyössä Ellun Kanojen kanssa
- Suomi Finland 100-ohjelmistoa
- kirjaston kirja

Kirjailijalista lopussa

Kuvan rekvisiitta on vanhempieni ja äitini vanhempien peruja. Pikkulottamerkki oli äitini.


Sie, sie, sie.
Aurinko sie olet.
Ulkona on pilvessä.
Sie lämmität.
Sie valaiset.
Reisiä ei enää polta.
      (Antti Heikkinen: Jauhot)

WSOY ja viestintätoimisto Ellun Kanat Kirsi Pihan johdolla ovat kutsuneet joukon suomalaisia nykykirjailijoita kertomaan, millaisia tarinoita Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan naishahmojen taakse voisi kätkeytyä. Nainen on kirjassa pääosassa,kertojana, näkijänä ja kokijana.

Kirsi Piha sanoo esipuheessaan mm. näin: Toinen tuntematon on kirja, joka pyrkii valottamaan
toista näkökulmaa sotaan ja erityisesti ihmisiin sodan aikana. Linnan teoksessa nainen on sivuosassa...Nainen ei rintamatarinaan kuulu...Samaan aikaan toisaalla naiset pyörittävät yhteiskuntaa, joka ei pysähtynyt odottamaan sodan päättymistä. Lapset ja koti piti hoitaa, mutta niin myös tehtaat pyörittää ja hevoset kengittää. Naisten elämä ei ollut pelkkää heijastumaa miestensä elämästä, vaan täyttä ja raskasta arkea. 

Jokaisen novellin alussa on johdantona katkelma Linnan Tuntemattomasta sotilaasta.
Kaikista johdannoista ei selviä kenestä naisesta novelli kertoo:
- Minä ei pysähdy...En pysähdy..  (Tuntemattoman sivu 525)

Toisista taas heti tietää:
Vera oli tyttö, jonka edessä melkein jokainen mies olisi tuntenut itsensä hieman epävarmaksi (Tuntematon sivu 315)

En lähde purkamaan jokaista 22 novellia erikseen. Sanon vain, että ne ovat keskenään kovin erilaisia ja erityylisiä. Muutamista  teksteistä pidin enemmän kuin toisista. mutta yhtään ei ollut ylitse muiden. Alla katkelmia novelleista, joista pidin eniten ja näissä nainen on reilusti pääosassa.

- Sofia laski kutimen syliinsä, avasi ikkunan ja sulki silmänsä. Alkukesän aurinko paistoi suoraan kasvoihin, lämmitti. Jos vain pitäisi silmiä kiinni riittävän pitkään, niin muuttuisikohan autuus todeksi ja tämä painajaiseksi. Kimalaisen pörinä ensin lähestyi ja kohta vaimeni.
        (Katkelma Mooses Mentulan novellista Vääpeli Korsumäen neulova vaimo)

- Käännyn kyljelleni ja kuva taskussa rahahtaa. Ajattelen, että heitän sen roskiin, poltan keittiön pesässä. Muttta en minä sitä tee. Otan sen esiin ja laitan yöpyödälle lääkelasiin nojaamaan. Siinä ne seisovat, veljeni Toivo ja ystävämme Lehto, keskellä raitamekkoinen nainen, jonka helmaa tuuli liehuttaa. Minä. Etäinen ja unohtunut, sotien takainen olento.
       (Katkelma Sirpa Kähkösen novellista Kesän 1939 poutapilvet)

- "Pirä ittestäs huolta...mitä ikinä tulookin."
Iita olisi halunnut sanoa paljon enemmän, hän olisi halunnut halata Anttia ja rutistaa lujasti itseään vasten, mutta se olisi tuntunut liialliselta, jollakin tavalla lopulliselta....
"Hei ny sitte", Antti sanoi ja puristi hänen kättään. "Kaikkia hyvää."
         (Katkelma Taina Latvalan novellista Enne)

- Lampuista lähtevä petrolinkatku nosti jotakin polttavaa Helmin kurkkuun. Kalmanhaju oli pinttynyt hänen käsiinsä eikä se lähtenyt pois vaika kuinka jynssäsi saippualla.
Pöydällä makasi taas uusi haavoittunut. Helmi kääri villatakkia ympärilleen. Ihmepulveri oli alkanut vaikuttaa. Se teki olosta kevyen ja uskosta vahvan. Se häivytti väsymyksen ja muutti mustan pimeyden harmaan eri sävyiksi.
         (Katkelma Venla Hiidensalon novellista Sydän on vasemmalla)

Kirjailijoiden teksteissä on hyvin erilaisia naisia, laidasta laitaan. Itse miellyin  kunnon naistarinoihin. Jonkin verran novelleissa on päällekkäisyyksiä ja yhteisiä piirteitä, mikä on toisaalta ihan ymmärrettävää, mutta olisi ehkä voinut välttääkin. Toisaalta, ei minua lukijana haitannut.
Jokaisessa kodissa pelättiin, että ovelle ilmestyisi pappi mustassa puvussaan.

Uteliaisuuttani selvitin valittujen kirjailijoiden ikähaarukan. Syntymäajat ovat välillä 1942 - 1985 ja suurin osa näyttää olevan syntynyt 1970-luvulla. Halusin nähdä vaikuttaako kirjailijan ikä tekstiin. Ei minusta vaikuttanut.
Lisäksi toiset kirjailijoista ovat varmaankin lukijoille tuntemattomampia kuin toiset, mikä ei ole moite, päinvastoin.

Hyvä novellikokoelma, joka ansaitsi tulla tehdyksi. Toisen tuntemattoman luettuani tekee mieli tarttua taas Tuntemattomaan sotilaaseen tai ehkä se olisi pitänyt lukea ensin.

P.S. Toinen tuntematon oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
Suomi Finland 100

*******************************************************************

Kirjailijat:
Laura Gustafsson, s.1983 - Joel Haahtela, s.1972 - Antti Heikkinen, s. 1985 - Venla Hiidensalo, s. 1975 - Mikko Kalajoki s. 1972 - Katja Kettu, s. 1978 - Tommi Kinnunen, s.1973 - Tapio Koivukari, s.1959 - J-P Koskinen, s. 1968 - Sirpa Kähkönen, s.1964 - Tuomas Kyrö, s. 1974 - Taina Latvala, s. 1982 - Jenni Linturi, s. 1979 - Laura Lähteenmäki, s. 1973 - Mooses Mentula, s. 1976 - Inka Nousiainen, s. 1976 - Riikka Pulkkinen, s.1980 - Niina Repo, s. 1971 - Minna Rytisalo, s. 1974 - Petri Tamminen, s. 1966 - Tuula-Liina Varis, s.1942 - Hanna Weselius, s. 1972

Kommentit