Shari Lapena: Vieras talossa


Shari Lapena: Vieras talossa
298 s. suom.ilm. 2018
- Lapenan toinen suomennettu teos
A Stranger in the House, suomentaja: Antti Saarilahti
kansi: Richard Ogle/TW
Kustannusosakeyhtiö Otava
- kirjaston kirja

Shari Lapena, Toronto
synt. 1960
kirjailija, ent. asianajaja ja englannin kielen opettajaNainen ei pysähdy. Hän syöksyy risteyksen poikki, pujottelee tielleen osuvien autojen välistä ja jättää kaaosta jälkeensä...
...edes vimmattu polkeminen ei estä autoa lentämästä katukiveyksen yli sähkötolppaan.

Näin dramaattisesti alkaa Lapenan uusin dekkari. Törmäyksen seurauksena kolmekymppinen Karen Krupp joutuu sairaalaan, jossa toteaa menettäneensä muistinsa.
Samaan aikaan on lähistöllä tapahtunut rikos. Onko näillä tapahtumilla yhteys? Tätä sitten pohditaan ja ruoditaan vähän turhankin pitkään. Tarinan pääjuoni tuntuu vanhan lämmittelyltä ja kirjan edetessä minä ainakin arvasin aina seuraavan juonenpätkän. Jotenkin myös tylsistytti kaava, jossa on nuoripari, joka ei ole kunnolla tutustunut toisiinsa ennen naimisiinmenoa.

Mikä onkaan sitten lopputulos? Ovatko tapahtumat erillisiä vai eivät?  Onko Karen edes menettänyt muistiaan? Miksi naapurin Brigid-rouva istuu aina ikkunan ääressä neulomassa?
Käsityön tekijänä minua tietysti lämmittivät neulontajutut, mutta en olisi  kaivannut trilleriin näin tarkkoja selostuksia:
- Hänen (Brigid) viime kerralla ostamansa ihana, violetti shibuilanka oli loppumassa. Sillä sekunnilla, kun hän astui sisään ja näki kaikki ne seinille ryhmitellyt, lähes kattoon saakka yltävät värikkäät lankavyyhdit, hän tunsi tulevansa hyvälle tuulelle. Niin paljon värejä, niin paljon tekstuureja...

En liiemmin innostunut tästä trilleristä, vaikka myönnän, että loppua kohti parani, eli yritystä oli.
Pidin hiukkasen enemmän Lapenan esikoistrilleristä (Hyvä naapuri) ja kyllä tämäkin menettelee lomalukemisena, mutta siihen jäi. Tavanomainen, siististi kirjoitettu tarina, josta puuttui koukuttavuus ja jännitys.

PS. Shibuilanka on ohutta tiukkakierteistä 100% merinovillaa.

Kommentit