Erin Morgenstern: Yösirkus


Erin Morgenstern:
Yösirkus (The Night Circus)
400 s. esikoisteos
suom. ilm. 2012
suomentanut : 
Hanna Toivonen
kansi: John Fontana
kannen kuvitus:
Helen Musselwhite
Basam Books 
- kirjaston kirja

Erin Morgenstern (1978)
Yhdysvallat
kirjailija, multimediataiteilija

Sirkus saapuu varoittamatta. Siitä ei ilmoiteta etukäteen, kaupungin lyhtypylväisiin tai ilmoitustauluille ei ilmesty julisteita, paikallisissa lehdissä ei ole mainosta tai mainintaa. Se vain yksinkertaisesti on paikassa, joka vielä eilen oli tyhjä.

Näin alkaa sirkusmaailmaan sijoittuva kirja. 1800- 1900-lukujen vaihteessa kahta nuorta taikuria, Celiaa ja Marcoa koulutetaan toisistaan tietämättä peliin, josta ei kerrota mitään, ei tehtäviä, ei paikkaa, ei aikaa. Peli voi kestää vaikka vuosikymmeniä eikä osallistumisesta voi kieltäytyä.

Kirjaa varatessani luulin uudemmaksi tuotannoksi enkä tiennyt fantasiaksi, jota luen vain muutaman opuksen vuodessa.
En edes muista mistä ja milloin olen kirjan nimen poiminut, facebookista ehkä.
Alku lähti vähän nihkeästi liikkeelle, mutta parani ja kiihtyi loppua kohden jopa niin, että tuntui kuin olisi lukenut dekkaria.
Luettuani kirjaa jonkin verran huomasin, että monet fantasiajutut olivatkin vertauskuvia ja on lukijasta kiinni miten niitä osaa tai haluaa tulkita. Monien tasojensa vuoksi kirja pitäisi oikeastaan lukea useammankin kerran. Veikkaan, että joka lukukerralla  avautuisi uusia asioita.

Menneisyys tarttuu ihmiseen niin kuin tomusokeri sormiin. Jotkut onnistuvat pääsemään siitä irti, mutta silti se on olemassa.

Kirja ei ole vain kauniisti kirjoitettu fantasia sirkuksesta vaan myös tarina välittämisestä ja rakkaudesta. Vähän pöhkösti kirjoitetusta lopusta huolimatta pidin tästä fantasiasta ja sen suomennoksesta.

Nainen lippukioskissa katselee sinua ja hymyilee. 

P.S. Sirkus-sanan alkujuuret ovat kreikan kielessä, jossa "kirkos" merkitsee pyöreää. Sirkus-sana nykyisessä merkityksessään on peräisin latinan kielestä, jossa termiä circus käytettiin kuvaamaan pyöreää esiintymisaluetta, sirkusareenaa.

Kommentit